Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG vaccineert tegen mazelen in Calais en Duinkerke

Deze week begint een vaccinatiecampagne tegen mazelen in het vluchtelingenkamp van Calais. Volgende week komt ook het kamp in Grande-Synthe, bij Duinkerke aan de beurt. De campagne wordt geleid door het Regionale Agentschap voor Gezondheidszorg (ARS), met medewerking van Artsen Zonder Grenzen.

In Calais werd mazelen al vastgesteld bij drie mensen, waaronder een vrijwilliger die in het kamp hulp bood. In een ziekenhuis in Calais werd bij nog eens drie anderen de ziekte bevestigd.

De levensomstandigheden in de vluchtelingenkampen zijn beneden alle peil. © Jon Levy/AZG. Frankrijk, 2016.
De levensomstandigheden in de vluchtelingenkampen zijn beneden alle peil. © Jon Levy/AZG. Frankrijk, 2016.

Samen met Artsen Zonder Grenzen en andere organisaties zijn twee teams van Dokters van de Wereld begonnen met de sensibilisatie van de 4000 inwoners in het kamp van Calais. Dergelijke sensibilisatiecampagnes gaan altijd aan vaccinatiecampagnes vooraf en zijn erg belangrijk, zeker wanneer de bevolking relatief jong is en erg kwetsbaar, zoals in Calais.

De eerste vaccinaties werden uitgevoerd op 28 januari door het Franse gezondheidsagentschap EPRUS. Vanaf 2 februari zullen ook teams van Artsen Zonder Grenzen inenten. In totaal zullen op vier verschillende locaties vluchtelingen gevaccineerd worden.

Er zijn ook twee kinderen met de symptomen van mazelen in het vluchtelingenkamp in Grande-Synthe, waar 2500 mensen verblijven. Ook daar zal binnenkort gevaccineerd worden tegen mazelen.