Dringend nieuw vluchtelingenkamp in Duinkerke nodig
Artsen Zonder Grenzen staat klaar om te doen wat de Franse overheid niet doet: menswaardige opvang bieden aan de vluchtelingen in Grande-Synthe, bij Duinkerke. Maar de Franse overheid treuzelt om een beslissing te nemen. Intussen moeten 2500 mensen in de kou en de modder leven.
De burgemeester van de gemeente Grande-Synthe vroeg de hulp van Artsen Zonder Grenzen om de vluchtelingen een beter onderkomen te bieden, omdat de Franse overheid niet antwoordde op zijn vragen. Daarom identificeerde Artsen Zonder Grenzen een maand geleden al een terrein van 25.000 m2, waar een nieuw en fatsoenlijk kamp kan worden ingericht.
Aanslepende vergaderingen
“Wij staan klaar om het terrein te huren, het contract met de eigenaar en de gemeente te tekenen, en de werken te beginnen,” zegt Laurent Sury, noodhulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen. Maar de zaken slepen aan, van vergadering naar vergadering met de Franse overheid, over technische problemen.
“De Franse overheid schermt met veiligheidsargumenten,” verklaart Laurent Sury. “Maar de veiligheid van de migranten is op dit moment, op de huidige site, een groot probleem. Daarom hopen we toch snel een positief antwoord te krijgen.”
Warme tenten en voldoende sanitair
Artsen Zonder Grenzen wil op het nieuwe terrein 500 tenten zetten, waarin telkens vijf mensen kunnen verblijven. De organisatie beschikt over de nodige expertise en middelen. De tenten zijn er; het is een model dat ook in andere landen waar het koud kan zijn, zoals Syrië of Pakistan, gebruikt wordt.
Daarnaast moet er goed sanitair komen. In het huidige kamp zijn er maar 32 latrines voor 2500 mensen. In het nieuwe kamp zou er één latrine per 20 mensen komen.
Geen gesloten kamp
Eenmaal het nieuwe kamp er staat, mogen mensen niet verplicht worden erin te trekken. Ze moeten vrijwillig gaan, en moeten er vrij in en uit kunnen lopen. “Voor ons is dat cruciaal. Wij gaan geen kamp bouwen waar vluchtelingen opgesloten worden,” stelt Laurent Sury.
Als het geplande kamp niet goedgekeurd wordt door de overheid, zal Artsen Zonder Grenzen een andere oplossing zoeken voor minstens de kinderen en gezinnen. Volgens de burgemeester zijn er 200 kinderen in het kamp.