Franse medewerkster hersteld van ebola
Artsen Zonder Grenzen is zeer opgelucht na de bevestiging van het Franse ministerie van Volksgezondheid op 4 oktober dat onze medewerkster van ebola is hersteld. Zij werd half september met ebola besmet in Liberia.
‘We delen de vreugde van de familie van onze collega. Dit is geweldig nieuws en een grote opluchting voor ons allemaal. Wij danken de teams van het Begin ziekenhuis voor hun inzet en zorg sinds haar terugkomst in Frankrijk,’ verklaart Stéphane Roques, directeur van Artsen Zonder Grenzen in Frankrijk.
Blootstelling
Sinds het begin van de ebola-epidemie in West-Afrika in maart 2014 zijn medische en niet-medische staf van de overheid en van hulporganisaties in de getroffen landen aan het ebolavirus blootgesteld. Volgens beschikbare cijfers zijn er sinds de aanvang van de epidemie 373 medische staf besmet geraakt, van wie 208 het leven hebben verloren. Sinds maart 2014 zijn 16 hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen besmet geraakt. 9 van hen zijn eraan bezweken. ‘Onze gedachten zijn bij onze medewerkers en hun familie die met ebola zijn besmet,’ vervolgt Stéphane Roques.
3.000 hulpverleners actief
Bijna 3.000 lokale en internationale hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen zijn op dit moment actief in de strijd tegen ebola in Guinee, Liberia en Sierra Leone. Stéphane Roques: ‘Als je kijkt naar de snelheid waarmee het virus zich verspreidt, moeten we rekening houden met de mogelijkheid dat meer overheidspersoneel, hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen, of hun families met het virus besmet zullen raken. In het belang van de bevolking van de getroffen landen herhalen we daarom onze oproep aan staten die de capaciteit en middelen hebben om deze epidemie te tackelen om onmiddellijk actie te ondernemen.’