Sociale media

  • NL
Open the menu

Overzicht noodhulp AZG op Filipijnen


Artsen Zonder Grenzen heeft op dit moment 137 hulpverleners ter plaatse. Onder de hulpverleners bevinden zich artsen, verpleegkundigen, chirurgen, logistieke medewerkers, psychologen en water-en-sanitatiespecialisten. Daarnaast hebben we honderden tonnen aan medisch materiaal en hulpgoederen naar het rampgebied gestuurd.

Tacloban. © Yann Libessart/AZG
Tacloban. © Yann Libessart/AZG

Teams van Artsen zonder Grenzen zijn aanwezig op verschillende eilanden in de Filipijnen.

Samar

In de plaats Guiuan werken we in een kliniek die is opgebouwd tussen het puin van het ziekenhuis in de stad. Tot nu toe hebben we 600 medische consulten uitgevoerd. De patiënten hebben vooral geïnfecteerde wonden en (kleine) snijwonden. Met mobiele klinieken zullen we hulp bieden in Guiuan, afgelegen plekken op het eiland en op kleine eilandjes voor de kust van Samar. De komende dagen zal 30 ton aan medisch materiaal en hulpgoederen Guiuan bereiken, waaronder 1.700 tenten.

Leyte

In Tacloban bereidt een team van Artsen zonder Grenzen onder meer het opzetten van een veldhospitaal voor. Een ander team bereidt medische activiteiten voor in Palo, een plaats ten zuiden van Tacloban, waar het ziekenhuis ernstige schade heeft opgelopen. Ook trokken we naar de zwaar getroffen plaats Ormoc, in het westen van Leyte, om daar de noden te peilen. We richten ons daarbij eerst vooral op de vele mensen die zich in de evacuatiecentra hebben verzameld. Ons team heeft hier al enkele patiënten behandeld. In de plaats Dulang bereiden we een distributie van hulpgoederen voor en zullen we de kliniek ondersteunen. Later zullen we de situatie langs de kust in het oosten en westen van het eiland onderzoeken.

Panay

In de stad Iloilo en in nabijgelegen eilandjes voor de kust richten we ons op het geven van basisgezondheidszorg met mobiele klinieken en het uitdelen van hulpgoederen. Dat doen we ook in de stad Roxas. In de plaatsen Cartes en Estancia zijn we bezig poliklinieken op te zetten. Op andere delen van het eiland moeten we nog onderzoeken waar onze hulp het hardst nodig is.

Masbate

Op het eiland Masbate zijn we naar de medische en humanitaire noden aan het peilen.

Bantayan

Een team onderzocht de noden op het kleine eiland Bantayan. De dringendste noden betreffen schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en onderdak. We zullen later de situatie onderzoeken op 5 kleine eilanden in de buurt van Bantayan.

Noodhulp bemoeilijkt door slechte omstandigheden

Het is op dit moment ontzettend lastig om noodhulp te verlenen in het rampgebied. Veel wegen zijn onbegaanbaar, de luchthaven in Tacloban is ernstig beschadigd en de luchthaven in Cebu is overvol en overbelast.