Sociale media

  • NL
Open the menu

Geen nood aan medische interventie op de Filipijnen


De teams van Artsen Zonder Grenzen zijn er in geslaagd de zones te bereiken die het zwaarst getroffen zijn door tyfoon Hagupit. Ze konden de schade opmeten, en de medische noden van de bevolking.

Tacloban, december 2013 © P.K. Lee/MSF
Tacloban, december 2013 © P.K. Lee/MSF

We vreesden dat Hagupit even vernietigend te werk zou gaan als tyfoon Haiyan, die vorig jaar de Filipijnen verwoeste. Maar de teams die de vernielingen hebben geëvalueerd op de eilanden Samar, Masbate en Biliran hebben vastgesteld dat de bevolking goed voorbereid was.

In de stad Dolores, die het eerste getroffen werd door Hagupit, hebben de inwoners lessen getrokken uit Haiyan. De inwoners werden geëvacueerd voor de passage in Hagupit en waren voedselreservers aangelegd.

Het Filipijnse ministerie van Volksgezondheid maakt melden van 2 doden in Dolores, en 68 gewonden. Enkele kinderen lijden aan ernstige diarree en koorts. Er is ook vrees voor een uitbraak van door water overgebrachte ziekten of ziekten zoals knokkelkoorts, die worden overbracht door muggen.

"Hagupit was een tyfoon van categorie 3 toen hij aan land kwam in de Filipijnen, wat een stuk minder krachtig was dan Haiyan", zegt Karina Cantizano, medisch verantwoordelijke bij Artsen Zonder Grenzen."De overheid lijkt de situatie onder controle te hebben. We zullen de komende weken de situatie blijven opvolgen. Maar vandaag is medische hulp door Artsen Zonder Grenzen niet nodig.