Sociale media

Open the menu

Filipijnen

1984
Jaar AZG begon te werken in het land
1984

In de Filipijnen legde Artsen Zonder Grenzen zich toe op het verbeteren van toegang tot seksuele en reproductieve gezondheidszorg in de sloppenwijken van Manilla en de ondersteuning van ontheemden en teruggekeerden in Mindanao na de conflicten.

In 2018 hielden we onze samenwerking aan met de lokale organisatie Likhaan om integrale seksuele en reproductieve gezondheidszorg te verstrekken in de sloppenwijken van San Andres en Tondo. Onze diensten richten zich in het bijzonder op jonge vrouwen. Zij zijn immers het kwetsbaarst en hebben grote behoefte aan gezondheidszorg.

We voorzien gezinsplanning, pre- en postnatale zorg, opvolging van soa’s en onderzoeken en behandelingen voor baarmoederhalskanker. Hoewel slachtoffers van seksueel geweld gestigmatiseerd worden in de Filipijnen, neemt het aantal mensen dat een beroep doet op ons ziekenhuis almaar toe. Daarnaast bemannen onze teams vier dagen per week een mobiele kliniek, vooral in Tondo, de grootste en meest dichtbevolkte sloppenwijk van de hoofdstad. Zo willen ze patiënten bereiken die niet naar het vaste ziekenhuis kunnen komen.

Onze teams hielden in de loop van het jaar in Manilla 12.400 sessies rond gezinsplanning en screenden 3.630 vrouwen op baarmoederhalskanker.

In 2018 hadden we ook een team in de stad Marawi, in de Autonomous Region in Muslim Mindanao (ARMM). Die regio kampt met de meest erbarmelijke gezondheidsomstandigheden in de Filippijnen en gaat regelmatig gebukt onder gewelddadige confrontaties. Een strijd van vijf maanden voor de controle over Marawi vernietigde meer dan 70% van de gezondheidsvoorzieningen in de stad. Daardoor kwamen ongeveer 200.000 ontheemden en teruggekeerden zonder toegang tot basisgezondheidszorg te zitten. In 2018 hielden we een vaccinatiecampagne tegen mazelen en spitsten we ons vervolgens toe op watsan-voorzieningen. Zo voorzagen we latrines en waterpunten. Sinds oktober steunen we de zorgverlening voor ambulante patiënten en de spoeddienst van een de zeldzame overblijvende gezondheidscentra in Marawi.