Sociale media

  • NL
Open the menu

Filipijnen: Teams voorbereid op aankomst nieuwe tyfoon


Op zaterdag 6 december zou tyfoon Hagupit Visayas bereiken, een gebieden in het oostelijke deel van de Filipijnen. Artsen Zonder Grenzen versterkt de teams te plaatse en een dozijn medewerkers staat klaar om mogelijke gewonden op te vangen.

Tyfoon Haian, Tacloban, 2013 © P.K. Lee/AZG
Tyfoon Haian, Tacloban, 2013 © P.K. Lee/AZG

Tyfoon Hagupit - die zal vergezeld worden door zware stormwinden, veel regen, landverschuivingen en enorme golven - zal nu zaterdag de kust en de steden Palo en Tacloban bereiken.

Artsen Zonder Grenzen heeft in het ziekenhuis van Palo, in de provincie Leyte, een project lopen voor moeders en kinderen en is dus al aanwezig in het gebied. Onze teams staan dan ook klaar om mogelijke gewonden op te vangen, eenmaal de tyfoon voorbij geraasd is, en zorgen ervoor dat het medisch materiaal voldoende beschut is. Het ziekenhuis zal openblijven, en operaties zullen kunnen plaatsvinden.

Bovendien is er ook een chirurgisch team uit Japan onderweg, en staan al twee helikopters klaar. Mobiele hulpposten kunnen worden ingezet voor chirurgische ingrepen, moeder-en-kind-zorg en voor spoedgevallen. Indien nodig kan ook extra personeel ingezet worden.

In 2013 bood Artsen Zonder Grenzen medische zorg aan de Filipijnse bevolking, na tyfoon Haiyan.