Sociale media

  • NL
Open the menu

Tyfoon in de Filipijnen zwakt af, AZG-teams meten schade op op eiland Samar


De tyfoon Hagupit wordt minder krachtig. En hoewel het niet niet volledig duidelijk hoeveel schade er is aangericht, ziet het er toch naar uit dat de situatie minder ernstig is dan vooraf gevreesd werd.

Tacloban, Filipijnen, februari 2014  © Sophie-Jane Madden/AZG
Tacloban, Filipijnen, februari 2014 © Sophie-Jane Madden/AZG

“De situatie is helemaal anders dan vorig jaar,” zegt Olivier Aubry, die de projecten van Artsen Zonder Grenzen coördineert in de Filipijnen. “Hagupit kwam aan land als een tyfoon van categorie drie. Dat wil zeggen met minder hevige wind en minder regen dan Haiyan vorig jaar, die categorie vijf was. Er zijn nog geen officiële cijfers, maar het lijkt erop dat de evacuaties efficient waren en dat er weinig slachtoffers zijn.”

De tyfoon trof eerst de stad Dolores, op het oosten van het eiland Samar. Daarna bewoog hij naar het noordwesten, maar intussen is hij zo in kracht afgenomen dat het nog maar om een tyfoon van categorie 1 gaat. Dat is hetzelfde niveau als een gewone tropische storm.

Maar de schade en de medische behoeften op Samar zijn nog niet duidelijk en daarom zijn kleine, flexibele teams van Artsen Zonder Grenzen vandaag vanuit Tacloban, op het nabij gelegen eiland Leyte, naar Samar vertrokken. In de hoofdstad Manilla staan een coördinatieteam en een chirurgisch team op stand-by.

“De situatie is hier zo goed als normaal,” zegt Elvis Otieno, die het project van Artsen Zonder Grenzen in Tacloban coördineert. “We zijn aan het werk, en we zien en verzorgen patiënten. Maar verder gaat het leven zijn gewone gangetje.”