Sociale media

Open the menu

Overstromingen in het oosten van de DRC, Zuid-Kivu: dodentol loopt op

Ondertussen is er een noodteam van Artsen Zonder Grenzen ter plaatse om de essentiële noodhulp te bieden aan mensen die de ramp overleefden. Er zijn inmiddels 400 dodelijke slachtoffers geteld.

Ulrich Crepin Namfeibona, noodhulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Zuid-Kivu getuigt:

“In Kalehe in Zuid-Kivu is de situatie op verschillende plaatsen rampzalig na de zware overstromingen en aardverschuivingen die het gebied troffen in de nacht van donderdag 4 op vrijdag 5 mei. Donderdag was het bovendien marktdag, waardoor er twee keer zo veel mensen in Bushushu waren.

Honderden mensen zijn omgekomen, vele anderen worden nog vermist en ongeveer 150 gewonden zijn in verschillende gezondheidsstructuren opgenomen. Sommige dorpen zijn volledig weggevaagd door de overstromingen, inclusief alle huizen, de velden en het vee.

Op zaterdag 6 mei zijn we aangekomen met een noodteam in de twee zwaarst getroffen gebieden, de dorpen Bushushu en Nyamukubi, om de plaatselijke autoriteiten en het ministerie van Volksgezondheid te ondersteunen. In Nyamukubi is ongeveer de helft van het dorp verwoest. Door de schade van de overstromingen kan de hoofdweg tussen Nyamukubi en Kalehe niet meer gebruikt worden, wat de komst van humanitaire hulp belemmert.

Aangerichte schade
Aangerichte schade in Kalehe, mei 2023 © Artsen Zonder Grenzen

Onze eerste prioriteit was om de zwaargewonde mensen te evacueren zodat zij tijdig de juiste medische zorg kregen. Tot nu toe is ons team erin geslaagd om 36 patiënten per boot door te verwijzen naar ziekenhuizen in Kalehe en Bukavu. We hebben ook lijkzakken, geneesmiddelen en medische benodigdheden gedoneerd aan verschillende gezondheidsstructuren om onder andere de lichtgewonde patiënten te behandelen. We blijven de situatie de komende dagen volgen om de medische en humanitaire behoeften te evalueren.

De slechte leef- en sanitaire omstandigheden als gevolg van de overstromingen zorgen voor een hoog risico op ziekten, zoals huidinfecties en diarree en vooral in dit gebied dicht bij het Kivumeer waar cholera endemisch is.

Onderdak, voedsel en andere basisgoederen zijn dringend nodig voor deze gemeenschappen die alles hebben verloren. We zien ook kinderen die hun ouders hebben verloren en bescherming nodig hebben.”

 

AZG-medewerkers
Noodteam Artsen Zonder Grenzen ter plaatse, mei 2023 © AZG