Sociale media

Open the menu

Ook Peru wordt overspoeld door nieuwe COVID-19-golf

Peru wordt momenteel overspoeld de Braziliaanse COVID-19-variant P-1. De ziekenhuizen liggen overvol en de sterftecijfers lopen hoog op. De gezondheidszorg in het land kan niet meer gepast reageren op deze uitbraak. We starten een noodinterventie op om de respons van de overheid te versterken.

Braziliaanse P-1 variant in Peru

De COVID-19-cijfers in Peru liggen hoog. Per dag worden gemiddeld 10.000 nieuwe besmettingen en 300 doden geregistreerd. De Braziliaanse variant P-1 haalt nu ook in Peru verwoestend uit. Zoals je hier kan lezen, heeft de respons van Brazilië compleet gefaald. Mondmaskers, fysieke afstand, of zelf wetenschappelijk bewezen behandelingen worden er gemeden. Daardoor liggen niet alleen de besmettings- en sterftecijfers in Brazilië heel hoog, maar woeden er ook maar liefst 90 varianten. Die varianten hebben nu onvermijdelijk hun weg naar buurland Peru gevonden en maken ook daar doden.

Ziekenhuizen zitten vol, gebrek aan zuurstof

De capaciteit in de Peruviaanse ziekenhuizen zit aan zijn limiet. Er is nauwelijks nog genoeg medisch personeel, ook aan zuurstof is een nijpend tekort. Erger wordt het nog wanneer de toegang tot vaccinatie in rekening wordt gebracht: slechts 3% van de bevolking heeft zijn eerste dosis gekregen. De gezondheidszorg in Peru kan niet meer gepast reageren op de uitbraak.

Personeel van Artsen Zonder Grenzen controleert de medicijnen en de uitrusting die zij net hebben ontvangen ter ondersteuning van de onlangs gestarte COVID-19 interventie in de provincie Huaura, ten noorden van Lima, Peru. De plaatselijke capaciteit voor medische behandeling en zuurstoftherapie is dramatisch ontoereikend om aan de behoeften te voldoen.
Het team in Huacho controleert de medicijnen en  het materiaal dat net is toegekomen voor onze noodinterventie. De plaatselijke capaciteit voor medische behandeling en zuurstoftherapie is dramatisch. © Jean-Baptiste Marion, 12 april 2021.

We hebben een noodinterventie opgestart

We hebben een noodinterventie opgestart in het ziekenhuis van Huacho, een stad ten noorden van Lima. Dat moet de druk op het ziekenhuis verlichten.

  • In een speciale COVID-19-unit kunnen we nu kritieke patiënten behandelen en hen zuurstof geven.
  • We werken ook aan een vroegtijdige opsporing van patiënten waardoor we hen al in een vroeg stadium kunnen behandelen – voordat ze kritiek worden dus.
  • En ook de afdeling intensieve zorg ondersteunen we.