Sociale media

Open the menu

Mobivax: we beginnen met vaccineren van daklozen en migranten in Brussel

 

Deze week begonnen we samen met onze partners van het Rode Kruis, Samusocial en Dokters van de Wereld een nieuw project: Mobivax, een mobiel team dat daklozen, mensen zonder papieren en migranten in Brussel zal vaccineren. Zo kunnen we ook de meest kwetsbaren onder hen beschermen tegen COVID-19. Door ook deze populatie te beschermen, helpen we natuurlijk om de verspreiding van COVID-19 in het hele land in te dijken.

bruxelles vaccin covid-19

Meest kwetsbaren moeten prioriteit blijven krijgen

Net als in onze vorige Brusselse COVID-19-projecten in Tour&Taxis of Hotel Galia, richten we onze aandacht dus opnieuw op de mensen die minder toegang hebben tot preventie en zorg. Mensen die in de schaduw van de maatschappij leven en buiten het Belgische gezondheidssysteem vallen, hebben extra medische aandacht nodig, zeker tijdens een pandemie.  “We blijven erop hameren dat een COVID-19-vaccin beschikbaar moet zijn voor iedereen. De meest kwetsbaren moeten daarbij een prioriteit krijgen. Niet enkel in de landen waar COVID-19 een ravage aanricht, zoals India of Jemen, maar evengoed hier”, zegt Belgisch landcoördinator Julien Buha Colette. 

5.000 mensen beschermen in de eerste vier maanden

In samenwerking met de Brusselse regering proberen we daar een antwoord op te bieden. Om ons doelpubliek te bereiken, trekt het Mobivax-team naar de plekken waar zij verblijven: opvangcentra voor daklozen, maar ook bijvoorbeeld kraakpanden. Ons doel?  5.000 mensen beschermen tegen september. Het vaccin? Johnson & Johnson. Niet onbelangrijk als je een mobiele populatie wil bedienen, want één prikje volstaat.

Vrijwillig, gratis en anoniem

Onze medische teams worden steevast voorafgegaan door sensibilisatieteams. Zij informeren de mensen over het belang van de vaccinatie, dat het gebeurt op vrijwillige basis, gratis is én anoniem. Essentieel, want net als bij de rest van de bevolking is er ook bij een deel van deze doelgroep twijfel, desinformatie, angst voor het vaccin of de bijhorende registratie. Daarnaast is vaccinatie voor mensen die leven in een survivalmodus eenvoudigweg niet de eerste prioriteit. Hun eerste bezorgdheid is natuurlijk waar ze die nacht zullen slapen en wat ze morgen zullen eten. Een vaccins voor zij die willen, is alvast één zorg minder.

Belangrijk eerste stap

“Het Mobivax-project is een belangrijke eerste stap om de daklozenpopulatie toegang te geven tot vaccinatie. ,” klinkt het bij alle vier organisaties in koor. “Maar er blijven grote groepen onder de radar, mensen die onzichtbaar zijn. De uitdaging zal er net in bestaan om tegen het einde van de campagne ook voor hen een oplossing te vinden. We moeten meer mensen uit deze kwetsbare doelgroepen kunnen bereiken met onze vaccins.”