Sociale media

Open the menu

Wij protesteren: schaf de COVID-19-patenten af!

Als we COVID-19 écht willen stoppen, moet het virus wereldwijd bestreden worden. En dat betekent dat iedereen een vaccin moet kunnen krijgen. Ongeacht waar je woont, of hoeveel geld je verdient. Je zou denken dat dat vanzelfsprekend is. Maar dat is het niet.

100 landen akkoord met voorstel om COVID-19-patenten af te schaffen

Bijna een jaar geleden al (!) dienden Zuid-Afrika en India een voorstel in bij de Wereldhandelsorganisatie: hef de intellectuele eigendomsrechten als patenten op COVID-19-middelen tijdelijk op. Wat willen ze daarmee bereiken? Brede, betaalbare toegang tot COVID-19-vaccins, -geneesmiddelen en medisch materiaal; overal ter wereld en ook voor mensen in lage-inkomenslanden. Ondertussen schaarden al meer dan 100 landen zich achter het voorstel.

Farmabelang: rijke landen blokkeren voorstel

Maar nog steeds blokkeren een handvol (hoge-inkomens) landen dat voorstel. Daardoor blijft de productie grotendeels in de handen van een select groepje farmabedrijven, die de prijs én de timing van hun leveringen blijven bepalen. Gevolg? De pandemie is nog lang niet voorbij en treft nu vooral armere landen, zoals Syrië momenteel.

Wij protesteren: schaf de patenten af!

Vandaag protesteert Artsen Zonder Grenzen in Tswane, Zuid-Afrika, samen met een aantal maatschappelijke organisaties voor de ambassades van België, Nederland en de VS: doorbreek de impasse tijdens de onderhandelingen met Wereldhandelsorganisatie. 

Onze boodschap is duidelijk

  • stop met het tegenwerken van het voorstel
  • stop met farmawinst te verkiezen boven mensenlevens  
  • stop de patenten zolang de pandemie duurt

België, toon je solidair

Frankrijk, Griekenland, Italië en Spanje willen het voorstel al steunen, maar landen die sterke banden hebben met farmaceutische bedrijven blijven de belangen van aandeelhouders boven het leven van mensen over de hele wereld stellen. We roepen nu EU-landen op om echt leiderschap te tonen en hun buren te overtuigen om het juiste te doen, zodat de Europa als geheel het voorstel ondersteunt.

België, Denemarken, Finland, Duitsland, Ierland, Nederland en Zweden, Noorwegen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk blokkeren op dit moment het voorstel nog. Zij moeten zich eindelijk solidair opstellen met de rest van de wereld.