Sociale media

  • NL
Open the menu

Onze teams in de Filipijnen volop aan het werk


Teams van Artsen Zonder Grenzen hebben per auto, boot, vliegtuig en helikopter verschillende plaatsen kunnen bezoeken die zwaar getroffen zijn door de tyfoon: het noorden van het eiland Cebu, het oosten van het eiland Samar, het eiland Panay en het westen van het eiland Leyte.

© Reuters / Erik de Castro
© Reuters / Erik de Castro

De storm heeft overduidelijk een zware tol geëist. Veel infrastructuur in de regio is onbruikbaar, wat betekent dat veel mensen nog wachten op hulp. Dat is vooral het geval op de kleinere eilanden, waar de hulpverlening van de regering noch van de internationale organisaties al geraakt.

“Het is verschrikkelijk moeilijk om ergens te geraken, en dat verhindert dat mensen hulp krijgen,” zegt Natacha Reyes, die de hulpverlening van Artsen Zonder Grenzen ter plaatse coördineert. “Onze prioriteit is het bereiken van mensen in de meest geïsoleerde gebieden. Juist omdat zij zo moeilijk te bereiken zijn, krijgen zij meestal als allerlaatste de hulp die ze zo hard nodig hebben.”

Hulpverlening in Guiuan

Eén team van Artsen Zonder Grenzen ging gisteren met een vliegtuig naar Guiuan, een dorp met 45.000 helemaal in het oosten van het eiland Samar. Het is één van de zones die als eerste getroffen werden door de tyfoon. De schade is immens, de nood aan hulp gigantisch.

“De situatie hier in Guiuan is somber,” zegt Alexis Moens, die het team leidt. “Het dorp is volledig verwoest – huizen, ziekenhuizen, rijstvelden, vissersboten, alles is vernield. De mensen slapen onder de open hemel. In heel Guiuan staat er geen dak meer overeind. De noden zijn verschrikkelijk groot en in een heleboel dorpen in de buurt is nog geen enkele hulporganisatie geweest.”

Vandaag is het team opnieuw naar Guiuan gegaan, om onmiddellijk medische hulp te bieden aan zoveel mogelijk mensen. De prioriteit is het behandelen van gewonden en zorgen dat mensen die meer hulp hebben tot bij meer gespecialiseerde medische diensten geraken. Het team verdeelt ook zuiver water, tenten en andere hulpgoederen.

“Ik ontmoette een man die zijn hele familie verloren is,” zegt Alexis Moens. “Hij was opgenomen in het ziekenhuizen omdat hij zichzelf met een mes in de borst had gestoken. Tragisch genoeg horen we dit soort verhalen op veel plaatsen. Er zijn dorpen waar heel veel mensen om het leven zijn gekomen. Psychologische hulp zal cruciaal zijn voor de overlevenden.”

Teams op andere plaatsen

Een ander team bezocht het eiland Panay, met een helikopter. Zij schatten in dat zowat de helft van de stad Roxas verwoest is. Er zullen meer dorpen in de omgeving van Roxas bezocht worden.

Een derde team bevindt zich in Ormoc, op het eiland Leyte, om van daaruit de situatie in het westen van dat eiland te onderzoeken.

Een vierde team reed naar het noorden van het eiland Cebu. De meeste inwoners die door de storm ontheemd werden in die regio, hebben onderdak gevonden bij familie of elders in de lokale gemeenschappen. Het plaatselijke ziekenhuis werd overspoeld met patiënten meteen na de doortocht van de tyfoon, maar nabijgelegen hospitalen zijn bijgesprongen. Het team ging per ferry naar het eiland Bantayan, waar het vandaag verder werkt.

Een vijfde team bereikte vandaag per helikopter Tacloban, de zwaar getroffen stad op Leyte.

Meer mensen en middelen onderweg

Artsen Zonder Grenzen breidt haar hulpverlening snel uit. De komende dagen zullen meer dan 100 medewerkers ter plaatse zijn. Gisteren al landden 3 vrachtvliegtuigen van Artsen Zonder Grenzen in Cebu, en de komende dagen zullen nog 7 andere volgen.

Noodhulp Filipijnen