Sociale media

Open the menu

Noordoost-Syrië: bevolking op de vlucht na militair ingrijpen Turkije

We maken ons grote zorgen om de bevolking van Noordoost-Syrië, na het militaire ingrijpen van Turkije. De afgelopen 36 uur zijn steden en dorpen aan de grens hevig beschoten. Een groot aantal mensen is daardoor op de vlucht geslagen.

 

In de grensplaats Tal Abyad is het enige openbare ziekenhuis in de omgeving gesloten, nadat het personeel met familieleden is gevlucht. Al bijna tweeduizend mensen zijn vanuit de plaats Ras Al Ain uitgeweken naar Tal Tamer. Daar verdelen we nu hulpgoederen. De mensen hebben er hun toevlucht gezocht waar ze maar kunnen: in scholen, kantoorgebouwen, winkels of in huizen van andere inwoners.

We verwachten klappen voor de Syrische gezondheidszorg

‘Na acht jaar oorlog wordt een deel van de Syrische bevolking nu opnieuw gedwongen om te vluchten en alles achter te laten. Deze recente gebeurtenissen maken het trauma van jarenlange oorlog alleen maar groter’, zegt Robert Onus, noodhulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen. ‘De verwachting is dat de Syrische gezondheidszorg, die al moeite had om aan de behoeften van de bevolking te voldoen, het extra zwaar gaat krijgen door de gevolgen van de militaire acties.’

Ook de duizenden vrouwen en kinderen in kampen als Ain Issa en Al Hol zijn nu extra kwetsbaar, doordat hulporganisaties noodgedwongen hun activiteiten moeten staken of beperken.

We Blijven hulp verlenen

We blijven waar mogelijk zorg verlenen, omdat er steeds meer hulp nodig is. We roepen de strijdende partijen in Noordoost-Syrië op om burgers, medisch personeel en hun patiënten te beschermen, in de gehele regio. In Noordoost-Syrië werken we in

  • Ain Al Arab (Kobane)
  • Ain Issa
  • Al Hol
  • Al Mallikeyeh (Derek)
  • Tal Tamer
  • Tal Kocher
  • Raqqa