Sociale media

  • NL
Open the menu

Nepal - Update 30 april


Op zaterdag 25 april, net voor 12 uur, werd de Kathmandu-vallei in Nepal getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7.8 op de schaal van Richter. Ook in Noord-India, in de deelstaten Bihar en Uttar Pradesh werden schokken gevoeld.

© MSF
© MSF

Een team van Artsen Zonder Grenzen is gestart met mobiele klinieken in afgelegen dorpen in het berggebied ten noorden en noordwesten van Kathmandu. Het team bezocht onder meer de Langtang-vallei en het district Rasuwa en behandelde ongeveer 30 patiënten. Ook peilde het team de medische noden in andere dorpen in het gebied.

Zwaarst getroffen plekken

‘In de eerste dagen na de aardbeving is er ontzettend veel internationale hulp naar Nepal gekomen,’ zegt Dr. Prince Mathew van Artsen Zonder Grenzen in Nepal. ‘Het belangrijkste is nu dat de hulp ook naar de gebieden buiten Kathmandu gaat, naar de zwaarst getroffen plekken. Onze prioriteit is het bereiken van de mensen die nog geen hulp hebben gehad.’

Chirurgische hulp

Naast het organiseren van mobiele klinieken ondersteunt Artsen Zonder Grenzen ziekenhuizen in de regio met chirurgische hulp. In het ziekenhuis in Bhaktapur voerde een chirurgisch team 5 operaties uit. In het ziekenhuis in Bharatpur, waar veel gewonden naartoe zijn gebracht, onderzoekt een chirurg van Artsen Zonder Grenzen de noodzaak voor extra medische capaciteit.

Logistieke uitdagingen

In het district Gorkha deelden teams beschuttingskits uit aan 240 families. Er komen ondertussen nog steeds medisch materiaal en hulpgoederen aan op de luchthaven van Kathmandu. ‘Het is een enorme logistieke uitdaging om alle benodigde spullen hier te krijgen via het overdrukke vliegveld,’ zegt Mathew. ‘En daarna moeten de medische voorraden en de essentiële hulpgoederen nog naar de mensen die het dringend nodig hebben.’

Het zal veeleisend zijn, onvoorspelbaar en emotioneel. Maar ik zal proberen om er klaar voor te zijn. Lees de blog van Emma in Nepal.

Waakzaam

‘In de weken na een natuurramp zien we doorgaans dat een gebrek aan schoon water en sanitaire voorzieningen ernstige problemen opleveren,’ vervolgt Mathew. ‘Mensen kunnen bovendien diarree en luchtweginfecties krijgen omdat zij in de buitenlucht slapen. We moeten daarom meer mobiele klinieken organiseren en uiterst waakzaam zijn voor ziekten als mazelen en tetanus. Ook zullen we meer beschutting, hygiënekits en kookgerei uitdelen. Omdat het regenseizoen nadert, is het cruciaal dat we de mensen die op afgelegen plekken wonen zo snel mogelijk bereiken.