Sociale media

Open the menu

Nepal

Nepal werd geteisterd door twee aardbevingen, de eerste op 25 april, de tweede op 12 mei. Die kostten het leven aan 8.500 mensen en ongeveer 20.000 Nepalezen raakten gewond.

De eerste schok had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter en teams van Artsen Zonder Grenzen zijn meteen naar Nepal gereisd en hebben er alles aan gedaan om de inwoners van de geïsoleerde bergregio’s te bereiken. Het epicentrum van de beving lag in het district Gorkha, 80 kilometer ten westen van Kathmandu.

AZG heeft met helikopters mobiele klinieken georganiseerd. Die trokken op regelmatige basis naar dorpen in de districten Gorkha, Dhading, Nuwakot, Rasuwa, Sindhupalchok en Dolakha, waar ze vooral aandacht besteedden aan de gezondheid van kinderen jonger dan vijf jaar en zwangere vrouwen. Ze boden ook geestelijke gezondheidszorg.

Tweede aardbeving

AZG heeft ook een tijdelijke tentenkliniek opgericht in Chhapchet, in het zwaar getroffen district Dhading. Het personeel heeft basiszorg verleend en kleine chirurgische ingrepen gedaan, vooral bij patiënten van wie de wonden waren gaan ontsteken.

Er waren al teams van AZG actief op het terrein toen op 12 mei de tweede aardbeving gebeurde. Daardoor konden ze al enkele uren na de beving ter plaatse zijn en hulp bieden.

Khorla Bessi ligt in puin nadat het geraakt werd door vallende rotsen tijdens de aardbeving. ©Florent Retailleau/AZG
Khorla Bessi ligt in puin nadat het geraakt werd door vallende rotsen tijdens de aardbeving. ©Florent Retailleau/AZG

AZG heeft ongeveer 6.000 gezinstenten naar de bergen vervoerd, naast bijna 13.000 golfplaten en 3.000 heropbouwkits om meer permanente verblijven te kunnen bouwen. Toen het moessonseizoen begon hadden bijna 10.000 gezinnen in Dhading, Nuwakot, Dolakha, Gorkha en elders in de vallei van Budhi Gandaki toch een of andere vorm van beschutting.

Van april tot juni heeft AZG meer dan 2.500 medische consultaties gehouden en meer dan 7.000 mensen psychologische bijstand verleend. Het personeel heeft 240 spoedgevallen behandeld en organiseerde 1.200 fysiotherapiesessies in het orthopedisch ziekenhuis in Kathmandu. AZG heeft bijna 15.000 gezinnen voorzien van voedsel, beschuttingsmateriaal en keuken- en toiletgerei.

Urgentiefase

Na die urgentiefase heeft AZG in juli 2015 haar activiteit teruggeschroefd, maar twee projecten, in Sangha en in Charikot, werden wel verdergezet. In Sangha, ten oosten van Kathmandu, bleef AZG het revalidatiecentrum (50 bedden) voor ruggenmergletsels helpen. AZG bood extra capaciteit voor algemene revalidatie aan, met fysiotherapie, verbanden, medische follow-up en geestelijke gezondheidszorg, en heeft een nieuwe revalidatiezaal gebouwd die plaats biedt aan 50 patiënten. Alle activiteiten zijn op het einde van het jaar overgedragen aan het Revalidatiecentrum voor Ruggenmergletsels (Spinal Injury Rehabilitation Center – SIRC).

Een medewerker van AZG leert een patiënt in het Spinal Injury Rehabilitation Centre enkele oefeningen aan. ©AZG
Een medewerker van AZG leert een patiënt in het Spinal Injury Rehabilitation Centre enkele oefeningen aan. ©AZG 

In Charikot, een dorp in het district Dolakha (het epicentrum van de tweede aardbeving), heeft een ander team van AZG in het lokale centrum voor eerstelijnszorg samengewerkt met het personeel van het Ministerie van Volksgezondheid om een betere personeelsbezetting te hebben op de nooddienst en de opnamedienst, in de operatiekamer, het laboratorium en op de dienst Radiologie. Eind 2015 zijn al die activiteiten overgedragen aan een publiek-privaat partnerschap.

Drie collega’s komen om bij een helikoptercrash

Tijdens een missie zijn op 2 juni drie van onze collega’s en hun piloot omgekomen bij een helikopterongeluk. Sandeep Mahat, Jessica Wilford en Sher Bahadur Karki (Raj), en hun piloot Subek Shrestha, hadden hulp geboden in dorpen in het district Sindhupalchowk en waren op de terugweg naar Kathmandu toen het ongeval gebeurde. Met pijn in het hart hebben we afscheid van hen moeten nemen.

Wil je op de hoogte blijven van al onze projecten? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!