Sociale media

  • NL
Open the menu

Noodhulpteams hebben situatie in Gorkha, Kathmandu en Bhaktapur verkend.


Op zaterdag 25 april werd de Kathmandu-vallei in Nepal getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.8 op de schaal van Richter. Het epicentrum bevond zich op 77 kilometer van de dichtbevolkte districtshoofdstad Kathmandu. Gebouwen zijn ingestort, duizenden mensen zijn omgekomen en naar verwachting zijn er tienduizenden mensen verwond. Wij hebben direct noodhulpteams gestuurd om slachtoffers te behandelen, spullen uit te delen als dekens, hygiënekits en materiaal voor onderdak, en veilig drinkwater en voorzieningen als waspunten en wc’s te verschaffen.

© MSF
© MSF

Teams van Artsen zonder Grenzen in Nepal peilen momenteel de meest urgente medische noden in het aardbevingsgebied. Meer hulpverleners en noodhulpmaterialen van Artsen zonder Grenzen zijn onderweg naar het rampgebied.

Eerste inschatting noden in Kathmandu

Een team van 17 hulpverleners in Kathmandu heeft per helikopter een eerste inschatting gemaakt van de schade en de noden. Lees de blog van onze verpleegster Emma in NepalVeel gebouwen en huizen in de stad staan nog overeind, maar uit angst voor naschokken slapen veel mensen toch buiten in tenten of onder zelfgemaakte beschutting. Dat is zorgwekkend, omdat er de komende dagen stormen verwacht worden. Hulpverleners hebben ook de situatie in de twee grootste ziekenhuizen in Kathmandu onderzocht: Bir Hospital en Teaching Hospital. Beide ziekenhuizen ontvangen veel gewonden en de medische voorraden raken er op.

 

 

Kaart Nepal

Situatie rond Kathmandu

Teams onderzoeken ook de noden in de afgelegen gebieden rond Kathmandu. Veel dorpen in de regio hebben zware schade opgelopen en er is grote behoefte aan hulpmiddelen als beschutting, hygiënemateriaal en kookgerei. De teams doen snelle inschattingen van de noden, zodat zij daarna snel hulpactiviteiten kunnen opstarten. Daarbij richten zij zich vooral op mensen die nog geen medische zorg hebben gehad.

Chirurgisch team

Een chirurgisch en medisch team van 11 mensen is vanuit Brussel vertrokken naar Kathmandu met een ‘chirurgische responskit’. Daarmee kunnen zij snel chirurgische activiteiten starten. Het team is doorgereisd naar de districten Tanahu, Lamjung en Gorkha, om daar ziekenhuizen te ondersteunen, zorg te geven met mobiele hulpposten, hulpgoederen uit te delen en schoon water te verzorgen op basis van de aangetroffen noden.

 

Meer teams en hulpmiddelen onderweg

De hulpoperatie komt verder op gang met de volgende activiteiten:

  • een team van 5 mensen (inclusief een chirurg) is vertrokken vanuit Japan;
  • vanuit het logistiek centrum van Artsen zonder Grenzen in Bordeaux zijn noodhulpgoederen gestuurd, waaronder medicijnen en een opblaasbaar ziekenhuis;
  • vanuit het logistiek centrum van Artsen zonder Grenzen in Oostende is 30 ton aan noodhulpgoederen verstuurd;
  • een team van water-en-sanitatiespecialisten is vanuit Amsterdam vertrokken naar Nepal.

Zware aardbeving

Op zaterdag 25 april, net voor 12 uur, werd de Kathmandu-vallei in Nepal getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7.8 op de schaal van Richter. De grootte van de verwoesting is nog onbekend, volgens de eerste berichten zijn huizen en andere gebouwen in Kathmandu en omgeving ingestort. Ook in Noord-India, in de deelstaten Bihar en Uttar Pradesh werden schokken gevoeld.