Sociale media

  • NL
Open the menu

Artsen Zonder Grenzen schaalt hulp in Nepal terug


Artsen Zonder Grenzen schaalt haar werk in Nepal terug, 3 maanden nadat 2 zware aardbevingen het land troffen. We blijven hulp bieden in meerdere ziekenhuizen en vluchtelingenkampen.

In een tentkliniek van Artsen zonder Grenzen in Chapchet wordt een vrouw behandeld die ernstig ziek en verzwakt is. © Brian Sokol/Panos Pictures
In een tentkliniek van Artsen zonder Grenzen in Chapchet wordt een vrouw behandeld die ernstig ziek en verzwakt is. © Brian Sokol/Panos Pictures

Artsen Zonder Grenzen schaalt haar werk in Nepal terug, drie maanden nadat twee zware aardbevingen het land troffen. Bij de aardbevingen zijn naar schatting 8.500 mensen omgekomen en 20.000 mensen gewond geraakt. Artsen Zonder Grenzen blijft chirurgische en postoperatieve ondersteuning bieden in verschillende ziekenhuizen en zal blijven monitoren op ziekte-uitbraken in enkele vluchtelingenkampen.

Snel ter plaatse

48 uur nadat de eerste aardbeving plaatsvond (op 25 april), waren teams van Artsen Zonder Grenzen ter plaatse in Kathmandu om de noden te peilen. Teams van Artsen Zonder Grenzen in India wisten tegelijkertijd Gorkha, het epicentrum van de beving, te bereiken. Van daaruit zijn zij zich gaan richten op hulp in afgelegen bergdorpen.

Na de tweede aardbeving schaalde Artsen Zonder Grenzen haar werk op. In totaal gaven teams in drie maanden tijd ruim 2.500 medische consulten en gaven zij psychosociale zorg aan meer dan 7.000 mensen. Daarnaast deelden zij essentiële hulpgoederen uit aan bijna 15.000 huishoudens. Vooral beschuttings- en bouwmaterialen en sanitaire voorzieningen waren cruciaal vanwege de massale verwoesting en het naderende regenseizoen. De hulp van Artsen Zonder Grenzen bestond verder onder meer uit basiszorg in het district Dhading, hulp in een opblaasbaar ziekenhuis in het district Gorkha en technische ondersteuning van een veldhospitaal in het district Nuwakot.

Mobiele klinieken in bergdorpen

Vlak na de eerste aardbeving was de nood om medische hulp groot in de berggebieden. Luchtevacuaties voor zwaargewonde mensen werden georganiseerd door het Nepalese leger, maar veel mensen met lichtere verwondingen of andere gezondheidsproblemen zaten vast zonder hulp. Artsen Zonder Grenzen startte daarom met mobiele klinieken per helikopter.

Tijdens een van die mobiele klinieken, op 2 juni, kwamen drie hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen om het leven bij een helikoptercrash. Sandeep Mahat, Jessica Wilford, Sher Bahadur Karki (Raj) en piloot Subek Shrestha vlogen terug naar Kathmandu na een bezoek aan dorpen in het district Sindhupalchowk.

Hulp voortgezet

Teams van Artsen Zonder Grenzen zullen tot eind juli postoperatieve zorg blijven bieden in het orthopedisch ziekenhuis in Kathmandu. Ook zullen teams de chirurgische afdeling van het ziekenhuis in Charikot en het Spinal Injury Rehabilitation Centre in Dhulikhel blijven ondersteunen. In het vluchtelingenkamp Cheechipathi in Kathmandu heeft Artsen Zonder Grenzen een watervoorziening opgezet en in andere kampen in de stad hebben teams sanitaire voorzieningen opgezet. Artsen Zonder Grenzen blijft nog tot het einde van het regenseizoen in Kathmandu om te monitoren op ziekte-uitbraken in de vluchtelingenkampen. De mensen leven er namelijk dicht op elkaar onder precaire leefomstandigheden.