Sociale media

Open the menu

Na 15 jaar opnieuw cholera-uitbraak in Syrië

In Syrië is voor het eerst in 15 jaar tijd opnieuw cholera uitgebroken. De uitbraak werd op 11 september bevestigd door het Syrische ministerie van Volksgezondheid in Aleppo, Noordwest-Syrië. Sindsdien heeft de ziekte zich over het hele land verspreid. Tot nu toe zijn meer dan 13.000 patiënten mogelijk met cholera besmet, 60 mensen zijn aan de ziekte overleden. Volgens het nationale ziekenhuis van Raqqa is dit de eerste keer sinds 2007 dat cholera in Syrië is vastgesteld.

Archiefbeeld van een ontheemdenkamp in de buurt van Raqqa. In de zomer van vorig jaar heerste ene uitgebreide waterschaarste in en rond de kampen in Noordoost- en Noordwest-Syrië. Degelijke watervoorziening en sanitair is net heel belangrijk om een uitbraak van cholera te vermijden of de verspreiding ervan te beperken.
Archiefbeeld van een ontheemdenkamp in de buurt van Raqqa. In de zomer van vorig jaar heerste een uitgebreide waterschaarste in en rond de kampen in Noordoost- en Noordwest-Syrië. Degelijke watervoorziening en sanitair is net heel belangrijk om een uitbraak van cholera te vermijden of de verspreiding ervan te beperken. © Florent Vergnes, juni 2021

Artsen Zonder Grenzen ondersteunt een choleracentrum met 65 bedden

Onze teams in het land reageren samen met de Syrische gezondheidsautoriteiten op de uitbraak. In Raqqa ondersteunen we een choleracentrum met plek om 65 patiënten te isoleren en te behandelen.. In de eerste twee weken werden bijna 600 patiënten opgenomen. Een derde daarvan kwam ernstig ziek binnen.

Essentieel bij een uitbraak van cholera: water en sanitair verbeteren

We werken ook aan de verbetering van water- en sanitaire voorzieningen. We zuiveren het water in de watertrucks en helpen mee om afvalwaterstations te zuiveren. In Hassankeh en Raqqa beoordelen we de momenteel de waterkwaliteit van de boorgaten. Toegang tot veilig drinkbaar water is op veel plaatsen in Noordoost- en Noordwest-Syrië heel moeilijk.

essentieel bij cholera: Inzetten op bewustmaking en preventie

Daarnaast werken onze teams aan bewustmaking en preventie rond cholera. Dat is nodig om de ziekte te helpen indijken. We lichten de getroffen gemeenschappen in hoe ze besmetting kunnen vermijden, hoe ze de eerste symptomen kunnen herkennen en wat te doen bij besmetting.

Overvolle ontheemdenkampen en slechte water- en sanitaire voorzieningen: perfecte condities voor cholera

Na 11 jaar oorlog hebben in Syrië maar liefst 14,6 miljoen mensen humanitaire hulp nodig. Met 6,9 miljoen mensen, is Syrië is het land met het grootste aantal binnenlandse ontheemden ter wereld. Veel van hen worden opgevangen in tentenkampen of in gemeenschappen. Zij leven dicht op elkaar en in erbarmelijke condities, waardoor besmettelijke ziektes als cholera zich snel kunnen verspreiden. Degelijke water- en sanitatievoorzieningen zijn in het noorden van Syrië sowieso een enorm probleem door enorme terugval van de internationale humanitaire budgetten die hiervoor werden vrijgemaakt de laatste jaren.