Meer is nodig om de dodelijkste mazelenepidemie in D.R. Congo sinds lang te bestrijden
De mazelenepidemie, die op 10 juni officieel is uitgeroepen, is de dodelijkste in de Democratische Republiek Congo sinds 2011-2012. Tussen januari en begin augustus raakten meer dan 145.000 mensen besmet; 2.758 mensen daarvan zijn intussen overleden. Ondanks de omvang van de epidemie is er een alarmerend gebrek aan actoren en middelen om op deze crisis te reageren. Ter vergelijking: de huidige ebola-epidemie in het oosten van D.R. Congo maakte tot dusver ongeveer 1.700 doden, maar de ebolarespons beschikt wel over veel meer middelen. Met slechts 2,5 miljoen dollar van de 8,9 miljoen dollar, die nodig zijn voor een mazelenrespons, is het contrast met de ebolarespons, die meerdere organisaties en honderden miljoenen dollars aan financiering aantrekt, opvallend.
actief in 13 provincies
"Een snelle en aangepaste respons is van cruciaal belang om de impact van mazelen op de gemeenschappen te beperken. Toch moeten we vaststellen dat er een schrijnend gebrek is aan broodnodige hulp", waarschuwt Karel Janssens, landcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in D.R. Congo.
Artsen Zonder Grenzen bestrijdt de uitbraak samen met de lokale teams van het ministerie van Volksgezondheid in haar reguliere projecten én noodinterventies in 13 provincies van het land. Sinds het begin van het jaar hebben we 474.863 kinderen tussen 6 maand en 5 jaar oud gevaccineerd en 27.439 patiënten verzorgd.
Mobiele en wendbare teams
Onlangs heeft Artsen Zonder Grenzen nog teams naar nieuwe gebieden gestuurd, zoals de provincie Mai-Ndombe, in het westen van D.R.C. Daar hebben we een noodteam ingezet om de epidemie in te dijken in de gezondheidszones langs de Kasaï-rivier: Kwamouth, Bolobo en Nioki. Het team is opgezet om mobiel en wendbaar te zijn en verplaatst zich voortdurend. Hierdoor kan dat team de respons aanpassen aan de behoeften ter plaatse en mensen in afgelegen gebieden bereiken, waar de toegang tot gezondheidszorg nog steeds zeer moeilijk is.
"Alleen al het transporteren van vaccins naar plaatsen waar kinderen gevaccineerd moeten worden, is een enorme opgave. Er moet een koude keten worden opgezet omdat de vaccins constant op een bepaalde temperatuur moeten gehouden worden. Daarvoor zijn koelkasten, generatoren, brandstof, snel transport en een onderhoudssysteem nodig”, legt Pierre Van Heddegem uit, coördinator van het noodteam.
epidemie nog verergerd
Zonder een massale mobilisatie van fondsen en de deelname van andere actoren in de respons, kan deze uitbraak nog erger worden. "Twee maanden na de officiële verklaring en enkele weken voor het begin van het schooljaar, vertoont de epidemie geen tekenen van verzwakking. Sinds juli is de epidemie zelfs verergerd, met een toename van het aantal nieuwe gevallen in verschillende provincies. Als we de uitbraak willen indammen, is het noodzakelijk om de respons te versterken en wel onmiddellijk", besluit Karel Janssens.
Mazelen is een zeer besmettelijke virale ziekte waarvoor geen behandeling bestaat. De enige manier om het te bestrijden, is vaccinatie en een behandeling van de symptomen in de hoop dat de patiënt sterk genoeg zal zijn om de infectie te overkomen.