We bestrijden mazelenepidemie in 10 provincies in D.R Congo
Op maandag 10 juni heeft het ministerie van Volksgezondheid officieel een mazelenepidemie verklaard in D.R. Congo, in maar liefst 10 provincies, vooral in het oosten van het land. Volgens ons is een massale mobilisatie van alle relevante nationale en internationale organisaties nodig. Meer kinderen moeten gevaccineerd worden en meer patiënten moeten kunnen behandeld worden.
Deze mazelenepidemie zal waarschijnlijk nog meer doden eisen dan de epidemie van 2011-2012, die de dodelijkste mazelenepidemie werd van het laatste decennium. In de eerste vijf maanden van 2019 werden officieel meer dan 1.500 sterfgevallen gerelateerd aan mazelen geregistreerd, goed voor bijna 75% van het totale aantal sterfgevallen in 2012.
"Onze teams werken samen met het ministerie van Volksgezondheid en doen er alles aan om de overdrachtsketen van de zeer besmettelijke ziekte te doorbreken via een uitgebreide vaccinatierespons van zodra gevallen van mazelen worden gemeld, en door zorg te verlenen aan patiënten. Maar de inspanningen van de afgelopen maanden volstaan niet: er zijn meer middelen en meer organisaties in de regio nodig. De bevoorrading van vaccins en geneesmiddelen is essentieel - hoe sneller hoe beter", zegt Rachel Séguin, medisch coördinator in D.R. Congo.
In bijna elk gezin vielen er doden
Sinds het begin van het jaar bestrijden we samen met lokale teams van het ministerie van Volksgezondheid in tien provincies van het land de mazelenepidemie: Haut-Lomami, Haut-Uele, Ituri, Lualaba, Kasai, Centraal-Kasai, Noord-Kivu, Zuid-Kivu, Tanganyika en Tshopo. Gezien de omvang van de epidemie versterken we onze controle en zetten we teams in nieuwe gezondheidszones in om de verspreiding tegen te gaan.
Vooral kinderen worden getroffen door de mazelen. "De mazelen hebben heel veel schade aangericht in mijn dorp. In bijna elk huis vielen er doden. Sommige gezinnen hebben twee, drie of zelfs vier kinderen verloren", zegt Albertine uit Kamwesha in Kasai. Daar hebben we een noodrespons opgestart afgelopen mei.
Stabiele bevoorrading van vaccins is essentieel
Verschillende factoren kunnen de blijvende terugkeer van mazelen in Congo verklaren:
- een te lage vaccinatiegraad
- onregelmatige bevoorrading - of zelfs voorraadtekorten - van vaccins
- een verzwakt systeem van toezicht
- beperkte logistieke middelen die de koude keten – de bevoorrading – ondermijnen
- gewapende conflicten en ontheemding die het gezondheidssysteem van bepaalde gebieden lam leggen
- financiële of geografische barrières die de toegang van patiënten tot de gezondheidsvoorzieningen beperken of zelfs verhinderen.
"Een stabiele bevoorrading van vaccins is van vitaal belang in dit land. Zo niet zullen de mazelen blijven terugkeren. Later dit jaar zijn verschillende programma's gepland om de vaccinatiegraad te verhogen. Maar op dit moment moeten we ons focussen om de impact van de epidemie in te dijken om zo veel mogelijk levens te redden. Dat doen we door kinderen gratis te vaccineren en patiënten te verzorgen. In elke gezondheidszone moeten we heel specifieke flexibele responsen ontwikkelen, aangepast aan de voortgang en verspreiding van de epidemie in de regio", stelt Dr. Ousmane Moussa, projectcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in de D.R.C.
Onze teams hebben dit jaar in totaal 361.079 kinderen ingeënt en 14.785 patiënten medisch verzorgd.