Sociale media

Open the menu

Welkom in de materniteit van Khost, Afghanistan

In landelijke gebieden in Afghanistan hebben de meeste vrouwen onvoldoende toegang tot essentiële verloskundige zorg. Sommige vrouwen kunnen die zorg niet betalen of willen om cultureel-maatschappelijke redenen enkel bevallen met hulp van vrouwelijk vroedkundig personeel.

Daarom opende Artsen Zonder Grenzen in 2012 een materniteit in Khost, een afgelegen stad in het uiterste oosten van Afghanistan. Daar bieden we - gratis en met voornamelijk vrouwelijk personeel  - kwaliteitsvolle en veilige kraam- en neonatale zorg.

Met duidelijk succes. Sinds 2012 werden er in de kliniek in Khost meer dan 100.000 baby’s ter wereld gebracht. En het aantal bevallingen neemt jaarlijks gestaag toe. Elke dag zien meer dan 60 baby’s er het levenslicht, wat van Khost niet alleen de drukste materniteit van Artsen Zonder Grenzen maakt, maar ook één van de drukste materniteiten ter wereld.

Een ziekenhuis voor vrouwen door vrouwen

Dokter Séverine Caluwaerts heeft over de jaren heen de materniteit zien groeien. Séverine zag er de allereerste baby op de afdeling geboren worden en was er recent nog bij wanneer de 100.000ste geboorte werd gevierd.

 

Het verhaal van hila

In Afghanistan is het maken van foto's of video's niet zo evident. Daarom hebben we een prachtig stripverhaal gemaakt over de vele mooie verhalen op de kraamafdeling. Illustratrice Aurélie Neyret bracht naar negen dagen door met het team in Khost, om te kijken, te tekenen en te luisteren naar de verhalen van patiënten, familieleden en vroedpersoneel. Het resultaat is 'Hila', een prachtig en uniek stripverhaal.

Ontdek 'hila' hier