Sociale media

  • NL
Open the menu

Hulpverlening in Filipijnen bemoeilijkt door meer stormweer


Na de verwoestende doortocht van tyfoon Haiyan in de Filipijnen vrijdag, doen de teams van Artsen Zonder Grenzen er alles om om de zwaarst getroffen gebieden te bereiken. Maar er zijn talrijke hindernissen: de wegen liggen vol puin en het regent en waait nog steeds hard. Veel vliegtuigen konden niet landen.

© Bruno De Cock/AZG
© Bruno De Cock/AZG

“De situatie is dramatisch – het is hier totale chaos,” zegt Natacha Reyes, die de hulpverlening van Artsen Zonder Grenzen coördineert in de Filipijnen. “De toegang tot het rampgebied is erg moeilijk en dat vertraagt de hulpverlening. We proberen de mensen in de meest geïsoleerde gebieden te bereiken: vaak krijgen zij het laatst de hulp die ze zo hard nodig hebben.”

De komende dagen zal Artsen Zonder Grenzen meer dan honderd medewerkers ter plaatse hebben: artsen, verpleegkundigen, chirurgen, anaesthesisten, logistieke medewerkers, psychologen en experten in water en sanitatie. Negen vrachtvliegtuigen, met medisch materiaal, tenten, hygiënekits en uitrusting voor waterzuivering, zijn op weg naar het rampgebied.

Veel ziekenhuizen zijn beschadigd of vernield en medisch materiaal is weggespoeld in de vloedgolven. Veel gewonden hebben zich daarom verzameld rond de luchthaven. We sturen dan ook een medisch team naar de luchthaven en we zullen het ene ziekenhuis dat nog draait ondersteunen.

Andere teams zullen per boot en helikopter naar andere regio’s reizen, zoals de eilanden ten westen van Cebu en Guiuan. Omdat de communicatienetwerken uitgevallen zijn, is er maar weinig informatie over de toestand in aflegen gebieden.

Noodhulp Filipijnen