Sociale media

  • NL
Open the menu

Hulpverlening AZG op de Filipijnen draait op volle toeren


Artsen Zonder Grenzen biedt medische en humanitaire hulp aan in de vijf zwaarst getroffen gebieden in de Filipijnen, verspreid over drie verschillende eilanden: in de buurt van Guiuan (op het eiland Samar), in en rond Tacloban, Ormoc en Burauen (op het eiland Leyte) en in de buurt van Estancia (op het eiland Panay). De humanitaire noden verschillen sterk van locatie tot locatie.

Tacloban, 2013. © Yann Libessart/MSF
Tacloban, 2013. © Yann Libessart/MSF

In de gebieden waar in eerste instantie geen hulp was, komen nu steeds meer hulpverleners aan. Toch is die hulp in sommige streken, in en rond Guiuan bijvoorbeeld, nog lang niet voldoende. Onze teams vinden nog steeds dorpen waar nog geen enkele hulp werd geboden. Het Filipijnse ministerie van Volksgezondheid is druk in de weer om beschadigde gezondheidsinstellingen in tal van dorpjes opnieuw op te starten en ook de hulp van lokale organisaties komt massaal op gang.

Nog steeds duiken logistieke problemen op om de hulp tot bij de bewoners van bepaalde gebieden te krijgen. Sommige streken waar de orkaan door raasde, zijn immers erg moeilijk bereikbaar. Nu de teams van Artsen Zonder Grenzen de hulpgoederen met vliegtuigen en per boot kunnen aanvoeren, is de toegang tot de bevolking enigszins verbeterd.

Artsen Zonder Grenzen steunt de ziekenhuizen van het ministerie van Volksgezondheid in Tacloban, Burauen, Balasan en Guiuan om de normale medische voorzieningen (zoals een kraamafdeling en ziekenhuisopnames) zo snel mogelijk terug op gang te trekken. Die steun gaat van de heropbouw van beschadigde gebouwen over het leveren van medische goederen, medicijnen en personeel, tot het aanbieden van een ambulancedienst.

Zolang de verwoeste ziekenhuizen onbruikbaar zijn, bieden de teams van Artsen Zonder Grenzen gezondheidszorg in tijdelijke ziekenhuizen: een opblaasbaar ziekenhuis in Tacloban (45 bedden) en ziekenhuistenten in Guiuan (25 bedden), Burauen (64 bedden) en Tanauan (20 bedden).

Een van de prioriteiten van Artsen Zonder Grenzen is om met mobiele hulpposten naar afgelegen landelijke gebieden en gemeenschappen langs de kust te trekken. De teams delen ook de meest essentiële hulpgoederen uit, waaronder tenten, plastic zeilen, kookgerei, hygiënekits en dekens. Daarnaast voorziet de organisatie drinkbaar water voor de getroffen bevolking.