Sociale media

  • NL
Open the menu

Hulp voor vluchtelingen uit Mali in Niger


Tienduizend mensen zijn voor het geweld in Mali naar buurland Niger gevlucht. Noodhulpteams van Artsen Zonder Grenzen proberen de vluchtelingen te helpen.

NIger - Nous intervenons en urgence, car la région de Tillabéry fait déjà face à
© Yann Libessart

Een team van Artsen Zonder Grenzen is afgereisd naar de stad Tchinagodar in Niger om te bekijken waar de vluchtelingen het meest nood aan hebben. Het team is erg bezorgd om de uitzonderlijke kwetsbaarheid van de vluchtelingen, maar ook om de erg armoedige levensomstandigheden van de inwoners van Tchinagodar zelf.

De vluchtelingen hebben geen drinkwater, voedsel, latrines of onderdak. Ze hebben evenmin toegang tot gezondheidszorg”, zegt Benoît Kayembé, landverantwoordelijk voor Artsen Zonder Grenzen in Niger. “Dit is een noodtoestand. Deze regio had het al moeilijk door de voedselschaarste, en dat probleem is nog groter geworden nu er duizenden vluchtelingen zijn.”

Artsen Zonder Grenzen heeft een noodhulpteam gestuurd om, samen met de lokale overheid en het ministerie van Volksgezondheid, tegemoet te komen aan de medische noden. Het team zal eerstelijnszorg bieden en indien nodig patiënten doorverwijzen, ondervoeding opsporen en behandelen, kinderen vaccineren en zwangere vrouwen helpen.

“Onze noodhulp zal evolueren en zich aanpassen aan het engagement dat andere ngo’s aangaan in deze regio”, aldus Benoît Kayembé.

Volgende week zal een team van Artsen Zonder Grenzen naar het noorden van Mali gaan, waar naar schatting 30.000 vluchtelingen zijn. Een ander team zal naar Mauritanië gaan, om de situatie van vluchtelingen uit Mali daar te bekijken.