Sociale media

  • NL
Open the menu

Hersenvliesontsteking in Niger: dagelijks 100 mensen in kritieke toestand opgenomen in Niamey


Een uitbraak van hersenvliesontsteking (meningitis) teistert verscheidene gebieden in Niger en kostte al aan 352 mensen het leven. Sinds januari tekenden de gezondheidsautoriteiten in totaal al 5.273 gevallen op. De epidemie treft vooral de hoofdstad Niamey bijzonder hard, waar vorige week alleen al bijna 1.200 ziekenhuisopnames werden geregistreerd. Artsen Zonder Grenzen voert nu haar activiteiten in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid op, goed voor 430 extra bedden om de patiënten gratis medische verzorging te kunnen bieden.

 © Sylvain Cherkaoui/Cosmos
© Sylvain Cherkaoui/Cosmos


Honderden spoedopnames per dag in Niamey

“De situatie baart ons erg veel zorgen, aangezien meningitis in 50% van de gevallen dodelijk is en neurologische schade kan toebrengen als de ziekte niet tijdig wordt behandeld,” legt dokter Louis Kakudji Mutokhe uit, medisch coördinator voor AZG in Niger. De ziekenhuisopnames liepen de voorbije week iets terug. Toch blijft uiterste waakzaamheid geboden. “In stedelijke gebieden kunnen overbevolking en het dicht op elkaar leven het besmettingsgevaar doen toenemen,” aldus Mutokhe.

Uitbraken van meningitis in West-Afrika worden doorgaans veroorzaakt door serogroepen A en C, waar een bivalent A/C-vaccin voor bestaat. Een uitbraak van meningitis W135 en C op dergelijke schaal was tot nog toe echter ongezien in Niger. “De W135- en C-stammen maken erg veel dodelijke slachtoffers onder kinderen en jongvolwassenen. De bevolking in dit gebied werd tijdens een grootscheepse vaccinatiecampagne in 2010 immers alleen ingeënt tegen de A-stam,” licht de dokter toe.

Aangezien er wereldwijd onvoldoende vaccins beschikbaar zijn, ligt de nadruk nu vooral op de behandeling van de patiënten. De medische teams werken zo snel mogelijk, om het aantal besmettingen en sterfgevallen in te dijken.

AZG stuurde medische teams naar het gezondheidscentrum van Lazaret, waar sinds de opening op 23 maart al meer dan 3.000 patiënten werden opgenomen. AZG zal ook gezondheidscentra rond Niamey bijstaan bij de behandeling, en zal ernstig zieken met ambulances naar andere zorginstellingen overbrengen.

Ook in regio’s Dosso en Tillabéri

In de regio Dosso trekken teams van AZG naar de gezondheidscentra van verscheidene dorpen nabij Doutchi, om patiënten te onderzoeken, medische gegevens te verzamelen en medicatie aan te bieden. “De bevolking is zich ervan bewust hoe gevaarlijk de ziekte is, maar staat machteloos. Het is onaanvaardbaar dat er nog steeds mensen sterven aan een ziekte die perfect te voorkomen valt,” stelt Julien Matter, landverantwoordelijke van AZG in Niger.

In samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid stuurde AZG ook teams naar Bakin Tapki, Rouda Goumandey en Maikalgo om er om en bij de 32.000 mensen te vaccineren.

“Deze uitbraak van meningitis stelt de fragiele zorgstructuren danig op de proef. Vaak kunnen ze de financiële kosten van de behandeling immers niet dragen,” aldus Matter.