Sociale media

  • NL
Open the menu

Kritieke situatie dreigt voor vluchtelingen in Diffa, Niger


Escalerend geweld in het zuiden van Niger, in het grensgebied met Nigeria, verslechtert de leefomstandigheden van vluchtelingen en lokale gemeenschappen in en rond de plaats Diffa. Velen hebben nauwelijks toegang tot zorg en schoon drinkwater, voedselschaarste en malaria liggen op de loer.

Yebbi kamp, Diffa. © MSF

Het merendeel van de vluchtelingen leeft verspreid in het gebied rond Diffa of vindt onderdak bij gastfamilies. De solidariteit onder gemeenschappen wordt echter danig op de proef gesteld door het grote aantal nieuwe vluchtelingen en de al kwetsbare omstandigheden van de lokale bevolking. Diffa wordt de komende weken namelijk geconfronteerd met de jaarlijkse periode van voedselschaarste, waarbij meer kinderen ondervoed raken. Deze is dit jaar naar verwachting erger dan anders, omdat het geweld in de regio handel beperkt en landbewerking heeft bemoeilijkt.

 Regenseizoen

Daarnaast zal het naderende regenseizoen zorgen voor een toenemend aantal mensen met malaria. Samen met ondervoeding vormt dat een zorgwekkende combinatie, vooral onder jonge kinderen. Zware regens zullen ook de sanitaire omstandigheden verslechteren, onder meer in de twee vluchtelingenkampen in het gebied, waar 17.000 mensen leven. Cholera is endemisch in het gebied en vormt een mogelijk gevaar.

‘De regen zal ook de humanitaire hulp bemoeilijken,’ zegt programmamanager Luis Encinas. ‘Er werken nu al zeer weinig hulporganisaties in het gebied, ondanks de enorme noden. We maken ons zorgen dat de situatie de komende maanden steeds verder zal verslechteren. Onze prioriteiten zijn nu het verzorgen van water en het bouwen van latrines.’

Toegang tot zorg verbeteren

Veel vluchtelingen die we helpen, moesten huis en haard achterlaten en hebben zeer traumatische ervaringen gehad

Teams van Artsen zonder Grenzen werken samen met het Nigerese ministerie van Volksgezondheid om de toegang tot zorg van de mensen in Diffa te verbeteren. Zo werken zij in het ziekenhuis in Diffa, in zes gezondheidscentra in de omgeving en in de twee vluchtelingenkampen. Binnenkort zullen zij starten met het uitdelen van 25.000 muskietennetten.

‘Veel vluchtelingen die we helpen, moesten huis en haard achterlaten en hebben zeer traumatische ervaringen gehad,’ zegt landencoördinator Elmounzer Ag Jiddou. ‘Nu worden zij in Diffa geconfronteerd met de volgende vreselijke situatie en zijn ze nog steeds bang voor aanvallen.’