Sociale media

  • NL
Open the menu

Meningitisepidemie in Niger steeds meer onder controle


In Niger is het aantal patiënten met hersenvliesontsteking (meningitis) aanzienlijk gedaald. In Niamey alleen al is het aantal opnames per dag van begin mei tot begin juni gedaald van 279 naar 4. Ook in de andere regio's van het land zijn er minder gevallen. Artsen Zonder Grenzen verzorgde meer dan 4.000 patiënten. “Deze epidemie was bijzonder intens. Het aantal gevallen is eerst pijlsnel gestegen en dan weer razendsnel gedaald,” aldus Bernadette Gergonne, epidemiologe bij AZG. “Hoewel het erg onwaarschijnlijk is dat er weer meer nieuwe gevallen opduiken in het land, moeten we alert blijven.

Majid, 11 jaar oud. © Halimatou Amadou/MSF
Majid, 11 jaar oud. © Halimatou Amadou/MSF

Artsen Zonder Grenzen werd nooit eerder geconfronteerd met zo'n omvangrijke epidemie van hersenvliesontsteking door bacteriën van de C-stam. “Nu de nieuwe C-stam in Niger aanwezig is, bestaat het risico dat de ziekte in de volgende droge seizoenen overgedragen wordt. We moeten dus paraat blijven om vanaf januari op een nieuwe epidemie te kunnen reageren. De bevolking is immers niet gevaccineerd”, aldus de epidemiologe.

Diagnose in lokale centra

In Niamey heeft Artsen Zonder Grenzen de zorgvoorziening gedecentraliseerd om de behandeling van hersenvliesontsteking toegankelijker te maken. Er werden consultaties georganiseerd in lokale gezondheidscentra. Zo kon de diagnose sneller gesteld worden, kregen zieken onmiddellijk hun doses antibiotica en konden de meer ernstige gevallen direct naar de ziekenhuizen worden overgebracht.

In heel Niger werden ook bijna 300.000 mensen door Artsen Zonder Grenzen ingelicht over de risico's op besmetting en over hoe ze de ziekte kunnen voorkomen. Slechts enkele uren na het optreden van de symptomen kan namelijk de dood al intreden.

Bijkomende centra en inentingen

In de regio's Dosso, Tillaberi en Tahoua ging Artsen Zonder Grenzen aan de slag in districtziekenhuizen en gezondheidscentra in tal van dorpen, om de patiënten te onderzoeken, het verzorgend personeel op te leiden, medische gegevens in te zamelen en geneesmiddelen te schenken voor de behandeling van de ziekte. Er werden ook bijkomende behandelingscentra opgezet om aan de toenemende behoeften tegemoet te komen.

In samenwerking met de overheid heeft AZG ten slotte ook teams uitgestuurd om bijna 100.000 mensen in te enten in de regio Dosso.

Op 2 juni maakten de autoriteiten gewag van 8.327 vermoedelijke patiënten met meningitis, en meer dan 500 doden.