Sociale media

  • NL
Open the menu

Hulp aan Syrische vluchtelingen tijdens de strenge winter in Libanon


De strenge winter in Libanon vormt een zware beproeving voor de Syrische vluchtelingen in de Bekaavallei en het Akkardistrict. Sneeuw, modder en kou leiden tot ziekte.


Een gevlucht gezin in hun onderkomen in Libanon. © Ghazal Sotoudeh/MSF
Een gevlucht gezin in hun onderkomen in Libanon. © Ghazal Sotoudeh/MSF
Een gevlucht gezin in hun onderkomen in Libanon. © Ghazal Sotoudeh/MSF
Een gevlucht gezin in hun onderkomen in Libanon. © Ghazal Sotoudeh/MSF

De winter in Libanon vormt een zware beproeving voor de Syrische vluchtelingen in de noordelijk gelegen Bekaavallei en het Akkardistrict. Hun schamele onderkomens in tenten of leegstaande panden zijn niet bestand tegen de bittere kou. Het gevolg: ziekte of brandwonden als ze al een kachel hebben.

Niet vergeten

'Hun levensomstandigheden zijn verschrikkelijk. Ze wonen in informele tentenkampen door het hele land: op lege terreinen, verlaten gebouwen, garages en plattelandsschuren. Het is bijna 4 jaar geleden dat de oorlog uitbrak. We mogen deze mensen niet vergeten en aan hun lot overlaten,' aldus Thierry Coppens, landencoördinator voor Artsen zonder Grenzen in Libanon. Artsen zonder Grenzen biedt medische zorg en deelt hulpgoederen uit aan vluchtelingen en andere kwetsbare groepen in Libanon.

IJskoude nachten

Winter in de Bekaavallei betekent dat de Syrische gezinnen moeten kampen met ijskoude nachten en hevige sneeuwval waardoor hun dunne tentjes in elkaar klappen. 's Zomers hebben ze te maken met extreme, droge hitte. Door het hele jaar heen brengen regenbuien overstromingen en modder met zich mee.

Ziekte

Onze hulpverleners in onze 4 klinieken zien de wissel die het klimaat op de gezondheid van de mensen trekt. In december 2014 alleen al kwamen er 5.000 mensen met gezondheidsklachten, in januari zijn dat er nog meer. Dokter Bilal Kassem werkt in Baalbek: 'Mensen hebben luchtwegontstekingen in alle gradaties: een direct gevolg van de winterkou gecombineerd met de extreem povere levensomstandigheden. Het gebrek aan water en voorzieningen als een douche en toilet verhoogt bovendien het gevaar op het oplopen van besmettelijke ziekten. Ook komen ze maar moeilijk aan voedsel, wat ook niet bevorderlijk is voor hun gezondheid.'

Bang voor bevriezen

In het plaatsje Khoder Hawash zitten 8 Syrische gezinnen op elkaar gepropt. 'Heb je gezien hoeveel sneeuw er vorige week is gevallen? Het begint nu te smelten en nu is er overal modder. Ik heb het koud,' vertelt de 8-jarige Asma terwijl ze onder een deken zit met haar nichtje Sara. Samen zitten ze zo dicht als ze maar durven bij een kachel die nog maar een uur kan branden. 'De nachten zijn het ergst. Soms voel ik mijn voeten niet meer en ben ik bang dat ze zijn bevroren. De dekens zijn klam en we hebben niet genoeg hout om een vuurtje te stoken.'

Kinderen en ouderen

Zowel Sara en Asma leden aan ademhalingsproblemen en koorts. Een Artsen zonder Grenzen team bracht hen naar de kliniek in Baalbek. Khaled Osman is lid van het team dat actief op zoek gaat naar mensen die medische hulp nodig hebben zoals Sara en Asma. 'Mensen koken sneeuw om aan drinkwater te komen, ze gebruiken karton of plastic afval als isolatie. Velen hebben wel een kachel, maar geen hout of andere deugdelijke brandstof. Het is stervenskoud in hun tenten en ze hebben te weinig dekens voor de hele familie. Vooral kinderen en ouderen zijn het kwetsbaarst.'

Bergdorpen

Verder naar het noorden ligt het Akkardistrict waar Syrische gezinnen in bergdorpen hun toevlucht hebben genomen. Hier zijn maar weinig hulporganisaties actief. Artsen zonder Grenzen teams hebben hier deze week 900 families, rond 4.700 mensen, van kachels, brandstof en dekens voorzien. Onze medische hulp bestaat onder meer uit medische basiszorg, toedienen van inentingen tegen veel voorkomende ziekten, zorg rondom seksualiteit, zwangerschap en geboorte en psychosociale zorg, Daarnaast delen wij hulpgoederen uit. In 2014 behandelden we ruim 260.000 Libanezen, Syriërs en Palestijnen in onze poliklinieken.