Libanon

Explosies in Beiroet: lees alles over onze interventie hier

Meer dan een miljoen mensen zijn naar Libanon gevlucht sinds het conflict in buurland Syrië uitbarstte. Het land telt daardoor het hoogste aantal vluchtelingen per persoon ter wereld.

Veel vluchtelingen leven in mensonwaardige omstandigheden zonder dat aan hun basisbehoeften wordt voldaan. Door het enorme aantal extra nieuwkomers in het land is de dienstverlening sterk onder druk komen te staan, ook binnen de gezondheidssector. Zelfs waar er gezondheidszorg voorhanden is, werpt de kost van consultaties, laboratoriumtests en geneesmiddelen een barrière op voor vluchtelingen, migranten en sociaal-economisch kwetsbare Libanezen.

Artsen Zonder Grenzen blijft zich in heel Libanon inspannen om die gemeenschappen gratis kwaliteitsvolle medische bijstand te verlenen, zoals behandelingen voor niet-overdraagbare aandoeningen, seksuele en reproductieve gezondheidszorg, geestelijke gezondheidszorg en kraamzorg.  In 2018 breidden we onze projecten uit om een gespecialiseerde dienstverlening aan te bieden zoals pediatrische intensieve zorg, behandelingen voor thalassemie en algemene electieve chirurgie.

De Bekavallei

In Beka en Baalbek-Hermel, waar de meeste Syrische vluchtelingen zich gevestigd hebben, voorzien we primaire gezondheidszorg in Hermel, Aarsal, Baalbek en Majdal Anjar.

Onze teams werken in twee gezondheidscentra voor moeder- en kindzorg in Aarsal en Majdal Anjar. Daarnaast leidden we een gespecialiseerd pediatrieprogramma in Zahle, dat spoedconsultaties, pediatrische intensieve zorg en behandelingen voor thalassemie omvat.

In juli rondden we de renovatie van een ziekenhuis in Bar Elias af. Tegen het einde van het jaar boden we ook verzorging voor chronische wonden en algemene electieve chirurgie aan.

Bovendien ondersteunden we het ministerie van Volksgezondheid bij de vaccinatie van 22.000 kinderen tegen mazelen en polio in Zahle, Baalbek en Hermel.

Het gouvernement Noord en Akkar

We verstrekken essentiële primaire gezondheidszorg in Wadi Khaled en geestelijke gezondheidszorg in een ziekenhuis in Fneideq, zowel voor Syrische vluchtelingen als de plaatselijke bevolking.

In Tripoli en Al Abdeh bleven we chronische ziekten behandelen en gezinsplanning voorzien. In 2018 voerden we onder toezicht van een externe psychiater het WHO Mental Health Gap Action Programma[1] dat werd goedgekeurd door het Libanese ministerie van Volksgezondheid. Daarbij leiden we huisartsen op zodat ze indien nodig geneesmiddelen kunnen voorschrijven.

Zuid-Beiroet

Sinds september 2013 beheren we een centrum voor basisgezondheidszorg en een vrouwencentrum in het vluchtelingenkamp van Shatila. Daar verblijven Palestijnen, Syriërs, Libanezen en mensen met verschillende nationaliteiten in slechte, overbevolkte omstandigheden met een beperkte dienstverlening.

In maart lanceerden we een vaccinatiecampagne rond Sabra en Shatila in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid. We vaccineerden zo’n 10.000 kinderen tegen mazelen en polio en in juli openden we een geboortecentrum in het Rafik Hariri University Hospital. Onze teams bieden er ondersteuning bij bevallingen en behandelen neonatale doorverwijzingen van onze kliniek in Shatila.

In het vluchtelingenkamp van Burj-al-Barajneh verlenen we diensten voor gezinsplanning en geestelijke gezondheidszorg. We leiden er ook een programma rond thuiszorg voor patiënten met chronische aandoeningen en beperkte mobiliteit.

Het gouvernement Zuid

We leiden eveneens een programma rond thuiszorg voor patiënten met beperkte mobiliteit in het vluchtelingenkamp Ein-al-Hilweh in Saida. We blijven het medisch personeel in het kamp bijstaan om hen beter voor te bereiden op noodgevallen en hun noodplan te verbeteren zodat ze personen die gewond raken door geweldpleging kunnen stabiliseren.

Wil je op de hoogte blijven van al onze projecten? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!