Sociale media

Open the menu

Hoogzwanger: maar de herberg is gesloten: een opvangcrisis pijnlijk belicht

De herberg is gesloten

Eerder deze week werd een hoogzwangere vrouw die internationale bescherming aanvroeg in België, hulp ontzegd in een Belgisch ziekenhuis. Hoewel het gelukkig om een geïsoleerd geval gaat, is het wel een uitermate zorgwekkende momentopname van de opvangcrisis die België in haar greep houdt.

Mensen schuiven aan in een rij
Migranten, vluchtelingen en asielzoekers schuiven aan bij de humanitaire HUB, gelegen aan het Noord station te Brussel, voordat het opent om hun te ontvangen, juli 2018 © Albert Masias/MSF 

“Dit schrijnende voorval is een rechtstreeks symptoom van de opvangcrisis. Er zijn nog steeds bijna 3000 mensen die wachten op een plaats in het opvangnetwerk. Fedasil is verantwoordelijk voor de medische begeleiding van mensen die asiel aanvragen. Maar zonder opvang is toegang tot medische zorgen uitermate moeilijk. En zelfs al vindt iemand zijn of haar weg naar medische zorgen, bijvoorbeeld via de medische hulppost van Artsen Zonder Grenzen aan het Pacheco registratiecentrum, dan nog is verdere opvolging extreem moeilijk voor iemand die op straat leeft. En dan hebben we het nog niet over de psychologische impact: mensen die op straat of in een kraakpand leven, kampen met angststoornissen, zelfmoordgedachten enzovoort”, zegt David Vogel van Artsen Zonder Grenzen.

“In België betekent geen onderdak, geen toegang tot medische hulpverlening, en evenmin een onderzoek naar eventuele kwetsbaarheden. Daarom opende Artsen Zonder Grenzen begin oktober 2022 die tijdelijke straatkliniek vlak naast het Pacheco-registratiecentrum. We zien er bijna 1000 mensen per maand. Onze teams hebben er aanzienlijke gezondheidsproblemen zoals tuberculose, schurft, dermatosen en andere infectieziekten vastgesteld, en ook heel kwetsbare mensen gezien die bescherming nodig hebben, zoals gezinnen en minderjarigen.”

De getuigenissen die onze teams te horen krijgen, illustreren de dramatische gevolgen van het gebrek aan huisvesting voor een bijzonder kwetsbaar publiek. Zo hielp een verpleegster een jonge vrouw die seksueel werd misbruikt. Zij getuigde “Twee weken geleden aangekomen in Brussel, vroeg ik de dag na mijn aankomst asiel aan. De Dienst Vreemdelingenzaken antwoordde dat er geen plaats voor me was in het opvangnetwerk. Bij gebrek aan accommodatie bracht ik de nacht buiten door waar ik seksueel werd misbruikt.” Ze kwam de volgende dag naar onze kliniek. Onze teams zorgden voor haar en vonden een onderkomen voor haar bij een van onze partners.

Nood aan passend antwoord

Gezien de gezondheidssituatie van mensen die op straat worden achtergelaten, eist Artsen Zonder Grenzen een passend antwoord op deze humanitaire noodsituatie. Iedereen die asiel aanvraagt en geen toegang heeft tot het opvangnetwerk, heeft recht op onvoorwaardelijke en onmiddellijke opvang en er is nood aan systematische medische en psychologische hulp aan mensen die op straat kwamen en bleven.