Sociale media

  • NL
Open the menu

Hevig geweld bemoeilijkt situatie voor Ivoriaanse bevolking verder


Mensen slaan op de vlucht en gewonden kunnen maar moeilijk medische zorg krijgen.

Mensen slaan op de vlucht en gewonden kunnen maar moeilijk medische zorg krijgen.

Dat komt zowel door de onveiligheid als door de voorraad medicijnen die snel slinkt door de internationale sancties tegen het land. De nochtans grootschalige leveringen van medicijnen en medisch materieel door Artsen Zonder Grenzen volstaan niet om aan alle noden in het land te voldoen. In de hoofdstad Abidjan is er in de wijk Abobo maar één functionerend ziekenhuis meer, en dat voor zo’n twee miljoen inwoners.

Door het geweld heeft het medisch personeel de andere ziekenhuizen verlaten. Sinds eind februari verzorgt Artsen Zonder Grenzen samen met het ministerie van Volksgezondheid gewonden in het ziekenhuis van Zuid-Abobo.

“Op twee weken tijd zagen we op de spoedafdeling 129 patiënten. 81 van hen hadden schotwonden of verwondingen veroorzaakt door blanke wapens. 31 zwaargewonden moesten geopereerd worden”, zegt Mego Terzian, noodhulpverantwoordelijke bij Artsen Zonder Grenzen. Patiënten hebben schrik om de straat op te gaan om zich in het ziekenhuis te laten verzorgen. Verplaatsingen in de stad zijn erg moeilijk door de gevechten en barricades die zijn opgeworpen.

Een ander gevolg van de onveiligheid zijn de vele vluchtelingen. De voorbije weken zijn in Abidjan een twintigtal vluchtelingenkampen ontstaan, waar de aanwezigheid van sanitaire voorzieningen erg onzeker is. Artsen Zonder Grenzen biedt medische zorg aan vluchtelingen en inwoners in de steden Duekoué et Guiglo. Teams zullen ook hulp verlenen in Bangolo en Zouien-Hyen. De instabiele situatie maakt het echter moeilijk gebieden dicht bij de frontlinie te bereiken.

“Met grote vluchtelingenstromen is toegang voor onze teams nochtans essentieel, vooral om het gevaar op epidemieën op te volgen”, zegt Renzo Fricke, noodhulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen. Ook in het westen van Ivoorkust is een vluchtelingenstroom ontstaan. In buurland Liberia bevinden zich meer dan 82.000 Ivoriaanse vluchtelingen; 45.000 van hen zijn de voorbije twee weken aangekomen.

Teams van Artsen Zonder Grenzen zijn sinds december 2010 in de streek aanwezig. Ze bieden er hulp in gezondheidscentra die verlaten zijn door een groot deel van het medisch personeel en waar medicijnen ontbreken. Het geweld is echter niet de enige hindernis om de bevolking te kunnen verzorgen. Om druk te zetten op de politieke impasse heeft de internationale gemeenschap economische en financiële sancties opgelegd die, bovenop de transportmoelijkheden, de bevoorrading van medicijnen bemoeilijken. Ivoorkust heeft een tekort aan basismedicijnen om chronische of ernstige ziektes te behandelen, bv. om nierdialyses uit te voeren.