Sociale media

Open the menu

Ivoorkust

cote divoire
Jaar AZG begon te werken in het land
1990

In 2018 bleef Artsen Zonder Grenzen vooral de nadruk leggen op een betere gezondheid van moeder en kind.

Na tientallen jaren van instabiliteit herstelt het Ivoriaanse gezondheidszorgsysteem nog steeds van de politieke en militaire crisis die het land van 2002 tot 2010 in haar greep hield. Vooral het moedersterftecijfer ligt erg hoog, met gemiddeld 645 sterfgevallen per 100.000 levend geboren baby’s. Het ministerie van Volksgezondheid heeft kraamzorg tot een prioriteit gemaakt en biedt gratis verzorging aan alle zwangere vrouwen. Toch blijven een tekort aan geld, geneesmiddelen en personeel een kwaliteitsvolle dienstverlening voor vrouwen en hun pasgeboren kinderen in de weg staan.

Vooral in landelijke gebieden als Hambol liggen de behoeften hoog. Daar steunen we het ministerie van Volksgezondheid al sinds 2014. Onze teams zijn er actief in de kraam-, neonatologie- en chirurgieafdeling van het hoofdziekenhuis van Katiola, waar 793 pasgeborenen werden opgenomen voor behandeling in 2018. We voorzien daarnaast nog medisch materiaal, personeel, coaching en opleidingen in de ziekenhuizen van Dabakala en Niakara, net als in zes gezondheidscentra. Artsen Zonder Grenzen steunt eveneens een doorverwijzingssysteem voor obstetrische en neonatale spoedgevallen.

Om het risico op de overdracht van hepatitis B van moeder op kind te beperken, gingen we samenwerken met het ministerie van Volksgezondheid voor een systematische vaccinatie onmiddellijk na de geboorte in alle voorzieningen die door Artsen Zonder Grenzen worden gesteund. Zo werden er in 2018 meer dan 11.000 pasgeborenen ingeënt tegen hepatitis.

We grijpen ook in bij noodsituaties wanneer dat nodig blijkt. In september deelden we plastic zeilen, kookkits en dekens uit aan een honderdtal gezinnen in Attienhaka, op zo'n vijftien kilometer van Katiola. Zij waren hun huizen verloren toen een deel van het dorp uit vergelding voor een misdaad in brand werd gestoken.