Sociale media

  • NL
Open the menu

Ivoorkust: Dringend meer hulp nodig voor vluchtelingen in de grensstreek


De situatie in het westen van Ivoorkust blijft erg onzeker, ook nu de gevechten al weken voorbij zijn. In het westen zijn sommige dorpen nog steeds volledig verlaten. De bevolking verschuilt zich in de brousse of zit in vluchtelingenkampen. Er is echter te weinig hulp voor de meest kwetsbare mensen die zich in de grensstreek tussen Ivoorkust en Liberia bevinden.

© Brigitte Breuillac/MSF. Côte d'Ivoire, 2011.
© Brigitte Breuillac/MSF. Côte d'Ivoire, 2011.


De situatie in het westen van Ivoorkust blijft erg onzeker, ook nu de gevechten al weken voorbij zijn. In het westen zijn sommige dorpen nog steeds volledig verlaten. De bevolking veschuilt zich in de brousse of zit in vluchtelingenkampen. Er is echter te weinig hulp voor de meest kwetsbare mensen die zich in de grensstreek tussen Ivoorkust en Liberia bevinden.

“Veel vluchtelingen waren zelf het slachtoffer van geweld of waren erbij toen anderen geslagen, verbrand of gedood werden,” zegt Xavier Simon, de verantwoordelijke voor Artsen Zonder Grenzen in Ivoorkust.

“Sommigen zeggen dat ze hun aanvallers kennen en vrezen dat die nog steeds rondzwerven in de buurt van hun dorpen. Mensen vertellen ons dat ze niet kunnen eten en slapen, dat ze bang zijn en last hebben van hartkloppingen. Uit angst voor het geweld beslissen ze in de brousse te blijven. Voor nog anderen is er simpelweg niets om naar terug te keren omdat hun huizen platgebrand zijn en hun oogst vernietigd is.”

Hoewel er hulporgansaties aanwezig zijn in het westen, werken de meeste nog steeds in steden of vluchtelingenkampen. Daardoor hebben de mensen die zich schuilhouden in de brousse geen toegang hebben tot essentiële hulp zoals voedsel, onderdak en gezondheidszorg.

De meeste vluchtelingen leven verspreid over de Liberiaanse dorpjes aan de grens, een gebied dat constant kampt met voedseltekorten. Recente bezoeken aan dorpen in het district Nimba, die niet officieel aangeduid zijn als plaatsen om vluchtelingen op te vangen, toonden dat veel mensen nog steeds geen voedsel,  basiskookgerei en onderdak hebben gekregen.

“Het is onaanvaardbaar dat mensen die het geweld ontvlucht zijn zo weinig opties hebben,” zegt Xavier Simon. “Nu het hongerseizoen nadert, komen de vluchtelingen in Liberia zonder hulp te zitten tenzij ze verhuizen naar officiële plaatsen waar vluchtelingen worden opgevangen. In Ivoorkust moeten de angstige mensen in de brousse de verscheurende keuze maken te verhuizen naar dorpen waar ze zich niet veilig voelen. Het is cruciaal om meer noodhulp te bieden aan deze mensen en hen betere garantie te bieden op veiligheid.”

Vluchten brengt bijkomende gezondheidscomplicaties met zich mee. Meer dan één derde van de consultaties door Artsen Zonder Grenzen in Liberia en Ivoorkust heeft betrekking op malaria. Eén op de tien consultaties met vluchtelingen in Nimba is voor algemene lichaamspijn, wat wijst op moeilijke leefomstandigheden en de fysieke gevolgen van een psychologisch trauma.

Artsen Zonder Grenzen stuurt elke week op 25 plaatsen in het zuid-westen van Ivoorkust mobiele hulpposten uit om deze vluchtelingen te bereiken, en nog eens 20 in Liberia. In mei deden deze hulpposten vijfduizend medische consultaties, waarvan duizend bij mensen die zich in de brousse schuilhielden.

Elders in Ivoorkust biedt Artsen Zonder Grenzen medische noodhulp in Abidjan, de financiële hoofdstad. Hier helpt Artsen Zonder Grenzen veel mensen met verloskundige, medische en chirurgische noden, naast algemene gezondheidszorg. Sinds het begin van de hulpverlening in Ivoorkust heeft Artsen Zonder Grenzen al 95.000 mensen verzorgd in het land en 27.000 Ivoriaanse vluchtelingen in Liberia.