Sociale media

  • NL
Open the menu

Geweld laait weer op in westen van Ivoorkust


Vorige week werd er opnieuw gevochten in de buurt van het dorp Taï, vlak bij de grens met Liberia. Artsen Zonder Grenzen heeft daarom haar capaciteit om patiënten te verzorgen uitgebreid in Taï en in Duékoué. Ten zuiden van Taï zijn veel inwoners op de vlucht geslagen voor het nieuwe geweld. Dat er ook medisch personeel gevlucht is, maakt de toegang tot gezondheidszorg nog moeilijker in de streek.

© Andre Quillien/AZG-MSF. Duékoué 2012.
© Andre Quillien/AZG-MSF. Duékoué 2012.

De voorbije maanden heeft Artsen Zonder Grenzen de situatie in het westen van Ivoorkust sterk zien verslechteren. Sinds 7 juni vallen Liberiaanse milities geregeld Ivoorkust binnen. Op die dag vielen 18 doden bij een aanval tegen het Ivoriaanse leger en de vredesmacht van de VN. Onder meer zeven Nigerese blauwhelmen sneuvelden. Ten zuiden van Taï wordt in sommige dorpen nog steeds gevochten. 

Inwoners vluchten uit de hele gebied tussen Taï tot Tabou naar het noorden, nadat deze zone gemilitariseerd werd. Het Ivoriaanse leger en de vredesmacht van de VN hebben hun aanwezigheid verhoogd om nieuwe aanvallen tegen te gaan. Buurland Liberia heeft de grens met Ivoorkust gesloten.

“We maken ons ernstige zorgen over deze situatie”, zegt Issiaka Abou, coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Ivoorkust. “De mensen zijn bang en ontvluchten hun dorpen. Ze hebben een gebrek aan medische zorg, want er zijn niet veel gezondheidscentra en ze zijn slecht uitgerust. Bovendien is het medisch personeel samen met de rest van de bevolking op de vlucht.”

Ook ngo’s kunnen maar beperkte hulp bieden: omwille van de onveilige situatie wordt het ngo’s afgeraden om te reizen op de weg tussen Taï en Tabou en het is sowieso al moeilijk werken in dit geïsoleerde, bosrijke gebied, waar de wegen in zeer slechte staat zijn.

In het dorp Taï zijn intussen al meer dan 4000 vluchtelingen toegekomen. De meeste van hen verblijven bij familie. Het ziekenhuis in het dorp is het enige ten noorden van de gemilitariseerde zone. Sporadische werd er de voorbije maanden gevochten in dit gebied en Artsen Zonder Grenzen heeft gewonden verzorgd. Op 12 juni behandelde een team van Artsen Zonder Grenzen nog vier mensen met schotwonden in het ziekenhuis van Taï. Ze werden overgebracht naar Duékoué voor een operatie.

“We hebben een aantal gewonden patiënten gezien, die op eigen kracht waren uit dorpen ten zuiden van Taï, waar gevochten wordt”, zegt Issiaka Abou. “Maar tijdens de gevechten kunnen we zelf geen gewonden vervoeren. Dan rekenen we op het ambulancesysteem van het Rode Kruis.” Artsen Zonder Grenzen heeft de capaciteit van haar kliniek in Taï uitgebreid om indien nodig meer gewonden op te kunnen vangen.

“We hebben noodvoorraden om honderd patiënten te behandelen”, aldus Issiaka Abou. “Maar we hebben ook de capaciteit om mensen naar het ziekenhuis van Duékoué over te brengen verhoogd.” Het ziekenhuis van Taï heeft meer twintig bedden en beschikt niet over een operatiekwartier. Alle patiënten die een operatie moeten ondergaan zullen naar Duékoué overgebracht worden, waar andere teams van Artsen Zonder Grenzen een noodplan hebben uitgewerkt.