Sociale media

Open the menu

Haïti: de gezondheid van kinderen, vrouwen en mannen gaat erop achteruit in de provincies getroffen door de orkaan

Drie weken na de doortocht van orkaan Matthew – die het zuidoosten van Haïti in puin achterliet – hebben duizenden mensen nog steeds geen goed onderdak en heerst er nog steeds een gebrek aan voedsel en drinkwater. Een aantal afgelegen gemeenschappen zijn nog altijd op zichzelf aangewezen en blijven onbereikbaar. 

De internationale medische hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen maakt zich zorgen over de almaar slechtere gezondheidstoestand van kinderen, vrouwen en mannen in de zuidelijk gelegen provincies Grand’Anse en Nippes, waar de orkaan lelijk tekeerging.  

"Van onze oogst blijft niets meer over en onze dieren zijn dood”

Volgens de teams van AZG is een hongersnood nabij: het grootste deel van de oogst werd verwoest of weggespoeld, en de meeste dieren zijn vermist of dood. 

Tijdens de medische consultaties vertellen de patiënten ons dat ze niet weten hoe ze hun gezin te eten moeten geven”, vertelt Emmanuel Massart, projectverantwoordelijke in Grand’Anse. “De gezinnen zijn hun veestapel kwijt, net als hun fruitbomen en hun hele persoonlijke voedselvoorraad. Wat nog overbleef na de orkaan, gaat nu verloren door de gebrekkige afscherming tegen de regen.

In het zuiden van Grand’Anse brengt AZG in haar mobiele klinieken de nutritionele status van kinderen jonger dan vijf in kaart en dient de organisatie hen indien nodig kant-en-klare therapeutische voeding toe. 

Une médecin MSF soigne une patiente à Jérémie © Laura Bianchi/MSF

De mensen hebben nood aan een dak boven hun hoofd ’s nachts

De orkaan van categorie 4 blies de daken van de meeste huizen in het zuidoosten van het land weg, en de hevige regenval richtte nog meer schade aan de overblijvende huizen aan. 
Hele gezinnen hebben geen thuis meer. Hun woningen werden compleet verwoest. Vandaag wonen ze in tijdelijke hutjes of moeten ze overvolle ruimtes delen met andere gezinnen”, legt Renate Sinke uit, projectcoördinatrice in Nippes. 

voldoende water, maar niet drinkbaar

Regenputten, watervoorzieningen en reservoirs raakten beschadigd. “De waterinstallaties waren al gebrekkig en raakten nu nog meer beschadigd door de orkaan en de overstromingen die erop volgden. De mensen hebben sindsdien geen toegang meer tot drinkbaar water”, vertelt Yves Lyre-Marcellus, watsan-specialist in Nippes

MSF utilise des ânes pour transporter des fournitures dans la région de Port-à-Piment © Joffrey Monnier/MSF

AZG evalueerde de staat van zes waterputten langs de kust, van Port-à-Piment tot Côteaux. Drie daarvan raakten vervuild met zout water. In de valleien of bergen raakte het water in de putten soms vermengd met ondrinkbaar rivierwater of puin afkomstig van de aardverschuivingen.  

De afgelegen dorpen zijn volledig op zichzelf aangewezen

Momenteel zijn beide wegen versperd die naar het district Baradères leiden. De mensen kunnen het district niet in, noch uit. De benodigdheden geraken niet tot in de dorpen. En de handel kan niet opnieuw worden opgestart”, benadrukt Sinke.

De ontoegankelijkheid van de afgelegen dorpen heeft ook gevolgen voor het verstrekken van gezondheidszorg.