Sociale media

Open the menu

Haïti: Chaos in Port-au-Prince dwingt AZG haar respons op te voeren

De aankondiging dat de algemene verkiezingen mogelijk tot augustus 2025 worden uitgesteld veroorzaakt chaos in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Om het stijgende aantal gewonden op te vangen, verhoogt AZG haar medische activiteiten in Tabarre met 50%, heropent ze haar noodcentrum in het Turgeau-district en opent ze een nieuw centrum in de Carrefour-wijk. Daarnaast is de medisch-humanitaire organisatie op zoek naar extra ziekenhuizen in verschillende delen van Port-au-Prince.

AZG respons in Haïti

Het geweld heeft sinds afgelopen weekend een nieuwe dimensie gekregen, waardoor het aantal slachtoffers explosief is toegenomen en de regering de noodtoestand heeft uitgeroepen. Door deze verdere verslechtering van de veiligheidssituatie is het aantal gewonden – onder wie veel vrouwen, kinderen en oudere volwassenen – scherp gestegen.

De 50 bedden in ons ziekenhuis in Tabarre zijn allemaal bezet sinds begin februari, maar op 28 februari verslechterde de situatie en moesten we de beddencapaciteit verhogen tot 75”, zegt Mumuza Muhindo Musubaho, hoofd van de activiteiten van AZG in Haïti. “We krijgen gemiddeld vijf tot tien nieuwe gevallen per dag binnen, en we werken tegen de grenzen van onze capaciteit.

Verschillende lokale ziekenhuizen functioneren niet meer. Daarom heeft Artsen Zonder Grenzen nu, twee weken eerder dan gepland, haar noodcentrum in het district Turgeau heropend om haar medische activiteiten uit te breiden en de druk op de bestaande faciliteiten te verminderen. Op 4 maart opende AZG ook haar nieuwe ziekenhuis voor gewonden in de gemeente Carrefour, met een operatiekamer en 25 bedden. Artsen Zonder Grenzen is momenteel op zoek naar extra ziekenhuizen waar het mogelijk zou kunnen zijn om in verschillende delen van Port-au-Prince te werken, omdat de onveiligheid en geïmproviseerde wegversperringen voorkomen dat ambulances patiënten vervoeren.

Ook seksueel geweld stijgt

Duizenden mensen zijn de afgelopen dagen hun huizen ontvlucht door gevechten in hun buurten, en op verschillende locaties heeft AZG haar mobiele klinieken tijdelijk moeten opschorten door de spanningen. Bovendien neemt ook seksueel geweld toe door de onveiligheid in Port-au-Prince van de voorbije jaren. De teams van Artsen Zonder Grenzen vrezen dat deze cijfers nog verder zullen stijgen naarmate het aantal ontheemden blijft groeien. Vorig jaar verleende de organisatie zorg aan ruim 4.000 overlevenden van seksueel geweld.

Het geweld dat veel delen van de stad teistert is een culminatie van de politieke, economische en sociale crisis die het land in zijn greep houdt sinds de moord op voormalig president Jovenel Moïse in 2021. De belangrijkste haven van het land is momenteel moeilijk bereikbaar vanwege spanning en onveiligheid. Ook de internationale luchthaven is al enkele dagen gesloten.

Onze voorraad medische benodigdheden is uiterst moeilijk toegankelijk, niet alleen vanwege de situatie in de haven, maar ook omdat administratieve procedures voor de douaneafhandeling onmogelijk geworden zijn”, aldus Musubaho. “Dat baart ons grote zorgen. We vrezen dat we zonder medicijnen en medische voorraden zullen komen te zitten, die absoluut essentieel zijn om tegemoet te komen aan de enorme behoeften waarmee we momenteel worden geconfronteerd.

Eind 2022 lag het land wekenlang vrijwel lam toen een golf van demonstraties leidde tot de afkondiging van ‘peyi lok’ of ‘landlockdown’, waardoor de bewegingsvrijheid, de economische activiteit, de water- en brandstofvoorziening werden belemmerd en veel gezondheidsinstellingen werden gedwongen hun activiteiten op te schorten. Het gezondheidszorgsysteem van Port-au-Prince staat opnieuw onder enorme druk en heeft moeite om aan de behoeften te voldoen.