Sociale media

Open the menu

Groeiende onveiligheid in de Centraal-Afrikaanse Republiek: onze teams in Bangassou nemen 12 gewonden op na aanval op de stad

De Centraal-Afrikaanse Republiek wordt de laatste weken geteisterd door pieken van geweld naar aanleiding van de presidentsverkiezingen. Op zondag 3 januari viel een coalitie van niet-statelijke gewapende groepen Bangassou aan, een stad in het zuidoosten van het land, tegen de grens met Democratische Republiek Congo. Bij de aanval – waarbij de coalitie de controle over delen van de stad Bangassou nam – raakten verschillende mensen gewond.  

Onze teams in Bangassou hebben 12 gewonden overgebracht en met spoed behandeld in het Regionaal Universitair Ziekenhuis, dat we sinds 2014 ondersteunen.

Aan de vooravond van de aanval waren duizenden bewoners de stad ontvlucht en de Mbomou-rivier overgestoken om hun toevlucht te zoeken in Ndu, in de Democratische Republiek Congo, waar Artsen Zonder Grenzen ook het lokale gezondheidscentrum ondersteunt. We breiden onze steun aan het gezondheidscentrum uit met meer medewerkers, geneesmiddelen en vaccins, en onderzoeken momenteel hoe we onze medische steun aan de ontheemde bevolking in Ndu verder kunnen versterken.

De aanval in Bangassou is de laatste in een context van groeiende onveiligheid in verband met de recente verkiezingen in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Op 27 december werden er in het land presidentsverkiezingen gehouden, die werden gekenmerkt door talrijke gewapende incidenten. Op 28 december werden verschillende mensen gedood, waaronder ook een medewerker van Artsen Zonder Grenzen, bij een aanval op een truck van het openbaar vervoer in de buurt van Bambari.

Onze teams blijven gemobiliseerd om de bevolking humanitaire en medische hulp te verlenen. Hoewel sommige activiteiten tijdelijk sterk teruggeschroefd of opgeschort moeten worden voor de veiligheid van onze patiënten en personeel, blijven de meeste diensten die we in het land aanbieden, verder draaien.

Sinds 21 december werden al meer dan 110 gewonden opgevangen door onze teams in Bossangoa, Bangui, Bangassou, Bambari en Batangafo.

Artsen Zonder Grenzen roept alle gewapende actoren op om het werk van de gezondheidswerkers te vergemakkelijken, zodat zij tijdig medische zorg kunnen verlenen, hun verplichtingen om burgers en humanitaire hulpverleners te beschermen kunnen nakomen, de gezondheidsvoorzieningen, de ambulances, het medisch personeel, alsook de patiënten en hun verzorgers kunnen respecteren.