Sociale media

Open the menu

"The Events": een documentaire over Centraal-Afrikaanse gezinnen midden in een burgeroorlog

Tien jaar na het begin van de derde burgeroorlog in de Centraal-Afrikaanse Republiek werkte Artsen Zonder Grenzen samen met fotografe Adrienne Surprenant. Het doel was om Centraal-Afrikaanse gezinnen te ontmoeten en zo de gevolgen van het jarenlange geweld proberen te begrijpen. “The Events” is een foto- en geluidsdocumentaire opgesteld uit 15 verhalen die verzameld werden in Bangui en Carnot. De documentaire belicht de immense verwoesting binnen families die in hun herinneringen maar ook in hun huizen gemarkeerd zijn.

Dit is het verhaal van een krachteloos land, van de mensen die er wonen, van hun familietrajecten die getroffen zijn door "the events" (de gebeurtenissen) en het extreme en herhaalde geweld dat in de Centraal-Afrikaanse Republiek plaatsvindt. Dit is onder andere het verhaal van Joseph, wiens zoon op kerstavond werd vermoord; van Tatiana, die haar huis moest ontvluchten toen ze hoogzwanger was; van Louise, die een amputatie onderging na een schotwond en van Louison, getraumatiseerd door de dood van een man die hij tevergeefs probeerde te redden. Dit zijn de verhalen over gezinnen die zich in het hart van het geweld bevinden, over de leden die geboren worden in deze gezinnen over zich aanpassen, vertrekken en overleven. 

Une mère avec ses enfants
Les habitants du village

In maart 2013 namen rebellengroepen, de Séléka, die zich verenigd hadden in het noorden van het land, de macht over in Bangui. De derde burgeroorlog zette het dagelijks leven van duizenden gezinnen op zijn kop, terwijl ze vochten om te overleven.

De VN-vredesmacht en Franse soldaten werden ingezet, want er kwamen al snel dodelijke wraakacties door anti-balakamilities op de plunderingen en mishandelingen van de Séléka . Dit zijn zelfverdedigingscomités die bestaan uit dorpelingen en voormalige soldaten. In Bangui en in het westen van het land is een deel van de moslimbevolking het doelwit. Diegenen met Peuhl-etniciteit of zij die zich aangepast hebben aan verdreven Séléka soldaten worden ingesloten, opgejaagd, gedood en tot ballingschap gedwongen. 

Waar kunnen zij onderdak vinden voor hun geliefden? Hoe moeten ze zich aan passen, hoe blijven ze een familie in het hart van de oorlog? En hoe bouwen ze opnieuw een leven op in de momenten van respijt?

De afgelopen tien jaar zijn zowel het geweld als de politieke allianties geëvolueerd naarmate de Centraal-Afrikaanse Republiek schudde. Dankzij het militaire tegenoffensief van de regering, gesteund door Russische hulptroepen, heeft de staat de controle over de belangrijkste steden en wegen van het land heroverd. De gewapende groepen zijn verzwakt en teruggedreven naar de periferie, maar kunnen nog steeds schade aanrichten.

In 2023 bestaan de teams van Artsen Zonder Grenzen uit bijna 3.000 mensen waarvan het overgrote deel Midden-Afrikaan is. Zij bieden uitgebreide medische activiteiten zoals pediatrie, traumachirurgie en zorg voor HIV/aidspatiënten. In samenwerking met de gezondheidsautoriteiten worden er via deze projecten ongeveer 900.000 consultaties uitgevoerd.

 

Bekijk de documentaire

Een productie van Artsen Zonder Grenzen

Photographies et entretiens : Adrienne Surprenant / MYOP
Prise de son : Max-Landry Kassaï
Création sonore : Samantha Maurin
Création graphique et développement digital : Femme Fatale Studio
Écriture : Anaïs Deprade et Agnès Varraine-Leca
Réalisation : Agnès Varraine-Leca
Traduction : Max-Landry Kassaï, Florent Kassaï et Idriss Abdoul Wahab
Post Production : Loïc Adrien
Musique : Deep Breath, Dan & Adam Skinner