Gebrek aan hulp voor Syrische vluchtelingen in overbevolkt kamp in Irak
In het vluchtelingenkamp Domeez in het noorden van Irak leven ruim 35.000 geregistreerde Syrische vluchtelingen. Daar komen elke dag 700 tot 1.000 mensen bij, terwijl het kamp oorspronkelijk is opgezet voor maximaal 1.000 gezinnen. De geboden humanitaire hulp in het overbevolkte kamp is dan ook niet toereikend. Artsen Zonder Grenzen waarschuwt dat de leefomstandigheden in het kamp snel verbeterd moeten worden.
Artsen Zonder Grenzen werkt in de enige kliniek in het kamp Domeez en voert gemiddeld 3.500 medische consulten per week uit. De aandoeningen die we waarnemen bij onze patiënten hebben vooral te maken met de slechte leefomstandigheden en de koude winter die het gebied eerder in het jaar trof.
“De helft van onze patiënten lijdt aan luchtweginfecties,” zegt Emilie Khaled, veldcoördinator van Artsen Zonder Grenzen. “Omdat de mensen zo dicht op elkaar leven, soms met zijn tienen in een tent, kunnen ziektes zich bovendien snel verspreiden. Het is inmiddels warmer en vanwege vervuild water en slechte sanitaire voorzieningen zien ook we een toename van mensen met diarree.”
Gebrek aan beschutting
Het gebrek aan onderdak en beschutting is een groot probleem. Net gearriveerde vluchtelingen moeten tenten, dekens, matrassen en zelfs voedsel delen met andere gezinnen.
Ondanks inspanningen van de lokale overheden zijn de limieten het kamp bereikt en hebben hulpverleners de grootste moeite om tegemoet te komen aan de noden van de vluchtelingen. Artsen Zonder Grenzen heeft haar aantal medewerkers in het kamp inmiddels opgeschroefd.
Zware tocht
De meeste vluchtelingen hebben een zware tocht achter de rug om Domeez te bereiken. Om Syrië te ontvluchten moesten zij uren lopen over rotsachtige wegen. ‘We moesten weg vanwege de oorlog,’ zegt een Syrische vrouw.
‘We komen uit Qamishli, een stad in het noordoosten van Syrië. De stad was compleet belegerd, er is geen brandstof voor verwarming, geen water, geen elektriciteit. De reis was ontzettend lang en zwaar, omdat we door de bergen moesten. Ik heb vijf jonge kinderen die allemaal moesten lopen. We hebben geleden, maar gelukkig zijn we nu hier.’
Syrische vluchtelingen in Noord-Irak
Sinds de start van de oorlog in Syrië zijn ruim een miljoen mensen naar de buurlanden gevlucht. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie verbleven eind maart meer dan 125.000 Syriërs in het noordelijke, Koerdische deel van Irak.
Sinds mei 2012 is Artsen Zonder Grenzen de voornaamste aanbieder van medische zorg in het vluchtelingenkamp Domeez. We geven er basisgezondheidszorg, psychosociale zorg en, sinds kort, kraamzorg. Tot nu toe hebben we ruim 64.800 medische consulten uitgevoerd, delen we hygiënekits uit en verzorgen we schoon water en sanitair. We zijn van plan 31.000 mensen, tussen 6 maanden en 30 jaar, in te enten tegen mazelen.
Ondanks herhaalde verzoeken heeft Artsen Zonder Grenzen geen toestemming van het Syrische bewind om in het land te werken. Desondanks zijn wij erin geslaagd drie veldhospitalen te openen in gebieden die in handen zijn van oppositiegeroepen in het noorden van Syrië. Daarnaast geven wij medische zorg aan Syrische vluchtelingen in buurlanden Jordanië, Libanon, Turkije en Irak.