Sociale media

Open the menu

Gaza: ziekenhuizen overweldigd, AZG biedt chirurgische zorg en medicijnen

Artsen Zonder Grenzen (AZG) stuurt medicijnen en medische verbruiksartikelen naar ziekenhuizen en gezondheidsinstellingen in Gaza. 

De situatie is verschrikkelijk, met enorme aantallen Israëlische en Palestijnse slachtoffers. Onze Palestijnse collega's werken dag en nacht om de toestroom van gewonden op te vangen. Na de bomaanslag van vandaag in het vluchtelingenkamp Al Jabalia heeft ons team meer dan vijftig mensen behandeld in het Al Awda-ziekenhuis.” Matthias Kannes, hoofd van de projecten in Gaza

Donations de matériel médical à destination des hôpitaux de l’enclave palestinienne.

“Gezondheidsinstellingen hebben apparatuur nodig vanwege de vele gewonde patiënten”, zegt Ayman Al-Djaroucha, adjunct-coördinator van AZG in Gaza. “Ziekenhuizen zijn overvol met gewonden, er is een tekort aan medicijnen en verbruiksartikelen en een tekort aan brandstof voor generatoren.”

Een grote uitdaging is het veilig verplaatsen van patiënten naar gezondheidsfaciliteiten. “Ambulances kunnen momenteel niet worden ingezet omdat ze worden getroffen door luchtaanvallen”, zegt Darwin Diaz, medisch coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Gaza. AZG vraagt alle partijen om de onschendbaarheid van medische voorzieningen, voertuigen en personeel te respecteren.

Teams van lokaal Artsen zonder Grenzen-personeel bieden sinds zaterdag chirurgische en intramurale zorg in het Al-Awda-ziekenhuis, in het noorden van de enclave. Onze beddencapaciteit werd daar opgewaardeerd tot maximaal 26 bedden, ter voorbereiding op een grote toestroom van verwachte patiënten.

“Stabiele patiënten worden naar ons doorverwezen en wij zorgen voor hen”, zegt Jean Pierre, manager medische activiteiten van AZG in Gaza. “Het zijn allemaal schotwonden en verwondingen door granaatscherven, willekeurig verspreid over de bovenste en onderste ledematen.”