Sociale media

Open the menu

Gaza: bij een aanval op een opvangcentrum stierf de 5-jarige dochter van een AZG-medewerker

Artsen Zonder Grenzen (AZG) veroordeelt in de sterkst mogelijke bewoordingen de aanval van 8 januari op een opvangcentrum van Artsen Zonder Grenzen, die leidde tot de dood van het vijfjarige dochtertje van een AZG-medewerker.

Gisterochtend brak een granaat, die leek op die van een tank, door de muur van het gebouw waar meer dan 100 AZG-medewerkers en hun familieleden onderdak zochten in Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook. Het vijfjarige meisje raakte ernstig gewond door de inslag en onderging een operatie in het Gaza European Hospital. Ze stierf later echter op 9 januari aan haar verwondingen. Drie andere mensen raakten lichtgewond bij de staking.

“We zijn diep verontwaardigd en bedroefd door de dood van alweer een familielid van ons Artsen Zonder Grenzen-personeel. Deze aanval op burgers is onaanvaardbaar en toont nogmaals aan dat het niet uitmaakt waar je bent in Gaza, nergens is het veilig”, zegt Thomas Lauvin, projectcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Gaza. “De granaat ontplofte niet bij de inslag, anders zouden veel meer van onze medewerkers en hun families hoogstwaarschijnlijk zijn omgekomen.”

Voorafgaand aan het incident informeerde Artsen Zonder Grenzen de Israëlische strijdkrachten dat het opvangcentrum nabij het Gaza European Hospital onderdak bood aan AZG-personeel en hun gezinnen. Bovendien werden vóór de inslag geen evacuatiebevel uitgevaardigd. Hoewel Artsen Zonder Grenzen de herkomst van de granaten niet kan bevestigen, lijkt deze op de granaten die door Israëlische tanks zijn gebruikt. Artsen Zonder Grenzen heeft contact opgenomen met de Israëlische autoriteiten en zoekt naar verdere uitleg.

Vier medewerkers van Artsen Zonder Grenzen zijn sinds het begin van de oorlog omgekomen, naast talrijke familieleden.

Wij herhalen onze oproep tot een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren in Gaza. Het willekeurige geweld tegen burgers moet nu eindigen.