Sociale media

  • NL
Open the menu

Filipijnen: Artsen Zonder Grenzen behandelt eerste gewonden


Artsen Zonder Grenzen heeft de eerste klinieken opgezet en patiënten behandeld. “We hebben vooral open wonden moeten verzorgen die al geïnfecteerd waren”, zegt dokter Johan von Strobe, die in de zwaar getroffen stad Guiuan. “Vandaag deden we 25 chirurgische ingrepen. Het aantal patiënten neemt gestaag toe. Vooral mensen met longontsteking of diarree bieden zich aan.”

© Yann Libessart/AZG
© Yann Libessart/AZG


Artsen Zonder Grenzen is op verschillende plaatsen aanwezig op de Filipijnen en de interventie zal verschillen van locatie tot locatie. De topprioriteiten zijn duidelijk de ondersteuning van ziekenhuizen die zwaar beschadigd zijn door de tyfoon en het opzetten van mobiele klinieken in afgelegen plaatsen. Daarbij zullen hubs ingericht worden om met boten en helikopters snel van de ene locatie naar de andere te kunnen gaan, afhankelijk van de plaatselijke noden.

De ontplooiing van de hulp wordt bemoeilijkt door de logistieke uitdagingen die de tyfoon heeft nagelaten, zoals geblokkeerde wegen en luchthavens. “Als we een hindernis tegenkomen en plan A niet kan doorgaan, moeten we overgaan tot plan B of C. In sommige gevallen zelfs tot plan D en E.”, zegt Natasha Reyes, van Artsen Zonder Grenzen in Cebu. “We moeten out-of-the-box denken en creatief zijn, want de mensen hebben dringend hulp nodig.”

In het oosten van Samar, waar de tyfoon het eerst aan land ging en het zwaarst toesloeg, heeft een team met een dokter, verpleegster, psycholoog en twee logistieke medewerkers de eerste medische diensten opgezet. Een mobiele kliniek probeert de meest afgelegen plaatsen van het eiland per boot te bereiken. In Guiuan zelf geeft het team ambulante verzorging.

Na dagen proberen is een ander team er gisteren in geslaagd om Tacloban, in de provincie Leyte,  met het nodige materiaal tebereiken. Het team dat bestaat uit zes medewerkers is er begonnen met het opzetten van een veldhospitaal. In het noorden van Leyte lopen mensen rond met open wonden die nog niet verzorgd zijn, en hebben sommigen diarree als gevolg van een tekort aan drinkbaar water en onderdak. Andere teams onderzoeken de situatie in in Ormoc, in het westen van Leyte, en volgende plaatsen op het eiland Panay: Roxas, Iloilo, San Dionisio, Estancia en Balasan.