Sociale media

Open the menu

Ethiopië: we bieden ook medische hulp in Tigray zelf

Honderdduizenden mensen werden gedwongen om hun leven in de regio Tigray, in Noord-Ethiopië, te ontvluchten nadat er begin november 2020 gevechten uitbraken. Zo'n 50.000 mensen zijn als vluchteling de grens met buurland Soedan overgestoken, maar de meerderheid van mensen op de vlucht zijn in Tigray gebleven, in steden en afgelegen gebieden, en zitten vast tussen de gevechten. Sinds begin november zijn de teams van Artsen Zonder Grenzen aanwezig in Soedan om de Ethiopische vluchtelingen bij te staan, onder andere in de transitzone van Hamdayet en in het vluchtelingenkamp van Um Rakuba. Sinds midden december verlenen de teams ook medische zorg aan een aantal van de getroffen mensen in Tigray.

um rakuba
Een rij voor de voedselverdeling in het kamp van Um Rakuba. © Thomas Dworzak, MAGNUM. December 2020.

In de gebieden in Tigray waar Artsen Zonder Grenzen toegang tot heeft, wonen tienduizenden ontheemden in verlaten gebouwen in de noordwestelijke gebieden rond Shire, Dansha en Humera. Anderen hebben een toevluchtsoord gevonden in de gastgemeenschappen in het oosten en zuiden van de regio. Deze mensen hebben zeer beperkte toegang tot voedsel, veilig en drinkbaar water, onderdak en gezondheidszorg. Volgens de teams van Artsen Zonder Grenzen zouden veel mensen zich nog steeds in de bergen en op het platteland in de hele regio verbergen.

Op sommige plaatsen zijn de elektriciteitskabels doorgesneden, is de watervoorziening niet functioneel, zijn de telecommunicatienetwerken uitgevallen en zijn de banken gesloten. Door de voortdurende onveiligheid zijn veel mensen zijn bang om terug te keren naar hun thuis. Vaak hebben ze geen mogelijkheid om contact op te nemen met hun familieleden of om essentiële levensmiddelen voor hun huishouden te kopen. Sommige families vangen ook familieleden van elders in de regio op, wat een extra belasting voor hen betekent. De gevechten in de regio braken uit tijdens het oogstseizoen in een regio waar de gewassen al zwaar beschadigd worden door sprinkhanen, met een tekort aan voedsel tot gevolg. Nog voor de uitbraak van de gevechten waren bijna een miljoen mensen al afhankelijk van humanitaire hulp. Hoewel hulporganisaties en lokale autoriteiten in sommige gebieden voedsel uitdelen, bereiken ze niet iedereen.

onze activiteiten in Tigray

In het zuiden van Tigray runnen de teams van Artsen Zonder Grenzen mobiele klinieken en hebben ze enkele diensten in gezondheidscentra in de steden Hiwane en Adi Keyih heropgestart, in samenwerking met het personeel van het ministerie van Volksgezondheid. Tussen 18 december en 3 januari hebben de teams in Hiwane en Adi Keyih 1.498 medische consultaties verzorgd.

In het oosten van Tigray ondersteunt Artsen Zonder Grenzen het ziekenhuis in Adigrat, de tweede grootste stad van de regio. Toen een team op 19 december in de stad aankwam, ontdekten ze dat het ziekenhuis, dat een bevolking van meer dan een miljoen mensen bediende, gedeeltelijk was gestopt met functioneren. Gezien de urgentie van de situatie stuurde Artsen Zonder Grenzen zuurstofcilinders en voedsel voor patiënten en hun verzorgers vanuit Mekele, 120 kilometer verder naar het zuiden, en verwees het patiënten naar het Avderziekenhuis in de hoofdstad van de regio. Sinds 23 december leiden de medische teams van Artsen Zonder Grenzen de spoedafdeling van het ziekenhuis en de medische, chirurgische, kinder- en kraamafdelingen. Ze verlenen ook ambulante zorg aan kinderen jonger dan vijf jaar. In totaal heeft Artsen Zonder Grenzen van 24 december tot 10 januari 760 patiënten ontvangen op de spoedafdeling van het ziekenhuis van Adigrat.

Deze truck vol levensmiddelen vertrekt vanuit Mekele naar andere gebieden in Tigray
Deze trucks vol noodzakelijk materiaal en levensmiddelen vertrekt vanuit Mekele naar andere gebieden in Tigray. © AZG, januari 2021

In het centrum van Tigray, tot in het noorden in de steden Adwa, Axum en Shire, bieden de teams van Artsen Zonder Grenzen aan een deel van de ontheemden basisgezondheidszorg en ondersteunende gezondheidsvoorzieningen die essentiële voorraden zoals medicijnen, zuurstof en voedsel voor de patiënten missen. De teams schatten dat tussen de drie en vier miljoen mensen in het centrum van Tigray geen toegang hebben tot basisgezondheidszorg.

In de noordwestelijke steden Mai Kadra en Humera heeft Artsen Zonder Grenzen steun verleend aan enkele gezondheidscentra en tot 2.000 intern ontheemden gesteund door medische diensten te verlenen, water, sanitaire en hygiëneproducten te leveren en noodlatrines te installeren. De meeste binnenlandse ontheemden zijn intussen uit die regio vertrokken.

Voorafgaand aan het conflict telde de bevolking in Tigray ongeveer 5,5 miljoen mensen, waaronder meer dan 100.000 binnenlandse ontheemden en 96.000 vluchtelingen die al afhankelijk waren van voedselhulp, volgens de VN.

Naast de activiteiten in Tigray hebben de teams van Artsen Zonder Grenzen sinds november ook zorg verleend aan duizenden ontheemden aan de grens van de regio Amhara. Ze hebben verschillende gezondheidszorgfaciliteiten ondersteund met medische benodigdheden en hebben het personeel van het ministerie van Volksgezondheid opgeleid.