Sociale media

Open the menu

Noordoost-Ethiopië: voedselcrisis verergert, AZG breidt zijn noodhulp uit

Onze teams stellen vast dat de voedselcrisis in Afar, in het noordoosten van Ethiopië, verergert. Er is veel ondervoeding als gevolg van conflicten, de oorlog in Oekraïne, de aanhoudende droogte en stijgende voedselprijzen. Toegang tot schoon water en gezondheidszorg is er ook bijna niet.

Artsen Zonder Grenzen breidt noodhulp uit

Drie tot vier keer meer ondervoede kinderen dan gewoonlijk worden opgenomen in het Dupti-ziekenhuis. Het aantal patiënten dat daar sterft, is de afgelopen weken met 20 % gestegen. In de afgelopen twee maanden zijn 35 kinderen gestorven aan ondervoeding. Meer dan twee derde stierf binnen 48 uur na opname. Wij voeren onze noodhulp op en doen een beroep op andere humanitaire organisaties om zo snel mogelijk te helpen.

Rabia (23 jaar) kijkt naar haar herstellende zoon Iftu, die werd opgenomen wegens acute ondervoeding en wordt behandeld in het centrum voor therapeutische voeding in het Dupti Ziekenhuis in de regio Afar.
Rabia (23 jaar) en haar herstellende zoon Iftu, die werd opgenomen wegens acute ondervoeding. Hij wordt behandeld in het centrum voor therapeutische voeding in het Dupti-ziekenhuis in de regio Afar. © Njiiri Karago , 1 juni 2022.

Slechts één functionerend ziekenhuis voor 1 miljoen mensen

Naar schatting functioneert nog slechts 20% van de medische voorzieningen in de regio Afar. Veel voorzieningen zijn door de gevechten vernietigd, geplunderd of gemist. Als gevolg hiervan is het Dupti-ziekenhuis het enige ziekenhuis (in een regio van 1,1 miljoen mensen) dat medische behandeling van ondervoeding in Afar biedt.

We bouwen een bibliotheek om tot een voedingskliniek

Onze teams hebben de hulp aan het ziekenhuis opgevoerd. Zo hebben we bijvoorbeeld een bibliotheek omgebouwd tot een voedingskliniek met 14 bedden. Na snel overbevolkt te zijn geraakt, werden twee tenten opgezet om nog eens 14 patiënten te kunnen opnemen. Deze zijn ook overbevolkt, met twee of meer patiënten per bed.

Nieuwe units in het ziekenhuis en 5 extra voedselprojecten

In overleg met het Ethiopische Ministerie van Volksgezondheid hebben wij besloten de kinderafdeling, de voedingskliniek en de afdeling eerste hulp uit te breiden. In de buurt van het ziekenhuis zullen nieuwe gebouwen worden opgetrokken om de patiënten meer ruimte te bieden. Er zal ook worden gezorgd voor betere sanitaire voorzieningen en een betrouwbare waterbron. Daarnaast zullen we vijf voedselprojecten opzetten in de meest behoeftige gebieden.

Ook drinkwater is een ernstig probleem

In twee dagen tijd werden 41 kinderen opgenomen met ernstige maaginfecties omdat ze uit modderige plassen moesten drinken," zegt Raphael Veicht, onze hulpcoördinator in Ethiopië.

Er is zo snel mogelijk meer hulp nodig

Duizenden mensen lijden onder de ernstige gevolgen van de huidige voedselcrisis. Niet alleen in Afar, maar ook in andere delen van Ethiopië. Er is een ernstig tekort aan voedsel, maar ook aan andere eerste levensbehoeften zoals schoon water en medische verzorging. Zonder meer humanitaire hulp in Afar zullen nog meer mensen deze crisis niet overleven.