Ernstig geweldsincident in ziekenhuis Bangassou, Centraal-Afrikaanse Republiek
In de plaats Bangassou in de Centraal-Afrikaanse Republiek vond op 24 mei een ernstig geweldsincident plaats in het ziekenhuis dat Artsen zonder Grenzen met de lokale zorgautoriteiten runt. Een gewapende man kwam het ziekenhuis binnen, viel een verpleegkundige aan en nam een patiënt en haar zorgverlener mee.
Dode lichamen
Het team van Artsen zonder Grenzen zat daarna de hele nacht in het ziekenhuis vast, omdat een gewapende zelfverdedigingsgroep de toegangspoorten innam. Hulpverleners in het ziekenhuis zagen daardoor niet wat er buiten het terrein gebeurde, maar hoorden geweerschoten. Inwoners van Bangassou berichtten ons later dat de dode lichamen van de twee meegenomen vrouwen in de buurt waren gevonden.
Hulp in gevaar
‘Deze moordpartij brengt onze hulp in het ziekenhuis ernstig in gevaar,’ zegt Operationeel Directeur Brice de le Vingne. ‘Een ziekenhuis moet een plek zijn waar patiënten veilig en zonder angst behandeld kunnen worden, ongeacht hun geloof, sekse of politieke overtuiging. Het wordt zeer moeilijk om onze levensreddende hulp voort te zetten als de veiligheid van onze ziekenhuizen en patiënten niet gerespecteerd worden.’
Strijd in Bangassou
Nadat het geweld oplaaide in Bangassou op 13 mei is bijna de hele stad onder controle van een lokale gewapende groep. Artsen zonder Grenzen is met verschillende strijdende partijen een dialoog aangegaan om ervoor te zorgen dat er medische hulp verleend kan worden.
Aanvallen op medische hulp
Als neutrale, onafhankelijke en onpartijdige hulporganisatie probeert Artsen zonder Grenzen manieren te vinden om hulp te bieden tijdens hevige conflictsituaties. Onze teams kunnen hun werk echter niet uitvoeren als strijdende partijen hun aanvallen richten op medische voorzieningen, hulpverleners en patiënten. Elke nieuwe aanval op medische hulp in de Centraal-Afrikaanse Republiek beperkt de mogelijkheid om die hulp te geven – juist nu dat zo hard nodig is.