Sociale media

Open the menu

Einde van de ebola-epidemie in Congo

Het Congolese ministerie van Volksgezondheid kondigde het einde van de ebola-epidemie aan in Congo. AZG is uiteraard heel blij met dit goede nieuws. Sinds het begin van de epidemie was AZG ter plaatse: we verzorgden patiënten, we plaatsten hen in quarantaine en we informeerden de bevolking over de ziekte. We deden eveneens mee met de epidemiologische analyse en verzekerden veilige begrafenissen van besmette slachtoffers in Mbandaka, Bikoro, Itipo en Iboko. 

Samen met het ministerie van Volksgezondheid en de Wereldgezondheidsorganisatie deed AZG voor een eerste keer mee aan een vaccinatiecampagne om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. De gegevens worden nog steeds geanalyseerd, maar we geloven dat deze vaccinatie - samen met de snelle tussenkomst en de sensibilisering binnen de meest geïsoleerde gemeenschappen - heeft geholpen bij het indammen van dit dodelijk virus. 

Ebola blijft een risico in de Democratische Republiek Congo, maar met deze interventie zijn er opnieuw grote stappen gezet in de bestrijding ervan. We hopen dat de middelen die werden ingezet een positieve impact zullen hebben, en dat ze de capaciteit van de gezondheidszorg op een duurzame manier zullen versterken. 

Artsen Zonder Grenzen blijft aanwezig in Congo om te helpen bij andere epidemieën, zoals mazelen of cholera, en zet zich ook in voor verder onderzoek naar behandelingen tegen ebola om de patiënten de best mogelijke overlevingskansen te bieden bij een nieuwe uitbraak.