Ebola in Noord-Kivu: Artsen Zonder Grenzen breidt haar respons uit
Bijna zes maanden na de uitbraak van de ebola-epidemie in Noord-Kivu, in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo, worstelen de responsteams ter plaatse nog steeds om de uitbraak onder controle te krijgen.
De laatste cijfers van het Congolese ministerie van Volksgezondheid spreken - op 31 januari - in totaal van:
- 705 bevestigde patiënten + 54 vermoedelijke patiënten
- 468 sterfgevallen
- 259 mensen zijn genezen
Deze uitbraak is daarmee de op één na grootste ebola-epidemie ooit, sinds het virus in 1976 werd ontdekt.
Terwijl het aantal nieuwe bevestigde ebolapatiënten blijft toenemen, heeft klimaat van onrust rond de presidentsverkiezingen de toegang tot de gezondheidszorg verder beperkt in en rond de stad Beni, waar verschillende gezondheidscentra tijdens protesten werden beschadigd. Het snel identificeren van nieuwe ebola-patiënten is daardoor uitdagender geworden, omdat de overgebleven gezondheidscentra overbelast raken.
"In deze situatie hebben mensen geen andere keuze hebben dan medische hulp te zoeken in gezondheidsfaciliteiten die niet over adequate triage-, preventie- en bestrijdingsmiddelen beschikken, waardoor het risico op besmetting groter wordt", stelt Laurence Sailly, noodcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Beni. "Deze bevolking heeft vele jaren van conflict doorstaan. Bovendien worden ze nu geconfronteerd met de dodelijkste ebola-uitbraak die het land ooit heeft gezien. De onrust van de afgelopen weken voegt nog meer toe aan hun benarde situatie."
RESpons uitgebreid in Butembo, Katwa en Komanda
Sinds de uitbraak op 1 augustus werd uitgeroepen, heeft Artsen Zonder Grenzen haar respons gestaag uitgebreid om het toenemende aantal bevestigde ebola-patiënten te kunnen behandelen. Recent nog in de gezondheidszones Butembo, Katwa en Komanda. Het ebolabehandelingscentrum in Butembo werd uitbegreid van 64 naar 96 bedden; in Katwa – ten oosten van Butembo – werd een nieuw ebolabehandelingscentrum geopend; en in Bwana Sura, in de provincie Ituri,waar nieuwe hotspots zijn geïdentificeerd, werd een nieuw transitcentrum geopend.
"Met steeds meer patiënten uit de stad Butembo – met bijna een miljoen inwoners – was het nodig om heel snel een tweede behandelingscentrum op te zetten”, verklaart Emmanuel Massart, projectcoördinator in Katwa. "We richten ons ook op het winnen van vertrouwen van de getroffen gemeenschappen. Het behandelingscentrum in Katwa is ontworpen met het doel een grotere capaciteit te bieden. Door grote ramen kunnen onze patiënten de gezichten van de artsen en verpleegkundigen zien en gezinsbezoeken gemakkelijker maken, waardoor een deel van het menselijke contact – dat zo moeilijk te handhaven is – hersteld wordt.”
Bewustmaking van gemeenschappen over de verspreiding van ebola, blijft een van de grootste uitdagingen van de respons. Het bereiken van gemeenschappen is nog moeilijker geworden door de spanningen rond de verkiezingen. De bevolking is zelfs terughoudender geworden om infectiepreventie en controlepraktijken te accepteren, zoals veilige en waardige begravingen of de sanering van gezondheidscentra en huishoudens.