De situatie in het westen Ivoorkust verslechtert verder
De bevolking slaat er op de vlucht en het medisch personeel verlaat er de ziekenhuizen.
Artsen Zonder Grenzen past haar hulpverlening aan en vraagt alle strijdende partijen om haar medische teams de gewonden te laten verzorgen, aan welke kant ze ook staan. In het westen van Ivoorkust was een mobiel team van Artsen Zonder Grenzen begonnen met de verlening van basisgezondheidszorg. Daar waren de medische faciliteiten verlaten door het personeel. Maar op 3 maart moest het team dat werk al stopzetten, omwille van de onveiligheid. De bevolking in het gebied is op de vlucht geslagen. Ook de vluchtelingen die zich rond de stad Toulepleu bevonden, vluchtten verder. Omwille van de onveiligheid, kan Artsen Zonder Grenzen op dit moment niet werken in Toulepeu. “Het is cruciaal dat de patiënten toegang hebben tot gezondheidszorg, en dat de teams van Artsen Zonder Grenzen, die strikt neutraal en onpartijdig zijn, alle patiënten kunnen verzorgen, aan welke kant ze ook staan,” zegt Mego Terzian, noodhulpcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen.
Hulpverlening in het westen en de hoofdstad
Artsen Zonder Grenzen is actief in het westen van Ivoorkust sinds het einde van december 2010, om medische hulp te bieden aan vluchtelingen. Medische teams organiseren er raadplegingen in het dorp Guiglo en in een vluchtelingenkamp van 12.000 mensen in het district Duékoué. Sinds vijf weken werkt Artsen Zonder Grenzen ook in het ziekenhuis van Duékoué, waar haar medewerkers 63 gewonden verzorgd hebben. Het chirurgisch team van Artsen Zonder Grenzen trok zich terug toen nadat het gevluchte personeel teruggekeerde. Een ander team van Artsen Zonder Grenzen blijft wel aanwezig om raadplegingen te doen. In het ziekenhuis van de stad Danané, aan de Liberiaans grens, kon de voorbije week een tiental gewonden verzorgd worden, omdat Artsen Zonder Grenzen preventief medisch materiaal had geschonken. In heel dat gebied is geen electriciteit meer en de toegang tot drinkbaar water is er problematisch. Ook in de hoofdstad Abidjan ziet Artsen Zonder Grenzen de situatie verder verslechteren. De organisatie versterkt daar haar ondersteuning van de ziekenhuizen.
Vluchtelingen in Liberia
In Liberia zien we sinds 24 februari een tweede golf vluchtelingen uit Ivoorkust,” zegt Helga Ritter, coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Liberia. “De mensen hebben schrik. Ze spreken niet over terugkeren en vrezen het ergste voor wie in Ivoorkust is gebleven.” In het district Nimba in Liberia zijn 70.000 Ivoriaanse vluchtelingen geregistreerd. De teams van Artsen Zonder Grenzen schroeven er hun hulpverlening op. “De gezondheidscentra hebben nood aan medisch personeel en medicijnen,” zegt Ritter. Teams van Artsen Zonder Grenzen organiseren mobiele hulpposten, ondersteunen de gezondheidscentra en zetten een medisch centrum op in het vluchtelingenkamp bij de stad Bahn. “De vluchtelingen hebben bovendien nood aan onderdak en dinkwater,” aldus nog Ritter. Omdat zware regen de wegen moeilijk begaanbaar maakt, schiet de verhuizing van 15.000 vluchtelingen naar het kamp van Bahn maar langzaam op. “Het is belangrijk om hulp te blijven bieden daar waar zich vluchtelingen bevinden en waar de lokale bevolking kwetsbaar wordt door de massale toestroom van nieuwe mensen,” besluit Ritter.