Sociale media

Open the menu

De oorlog in Jemen heeft een verwoestend effect op de geestelijke gezondheid van de bevolking

Zeven jaar na het begin van de oorlog in Jemen constateren onze teams ter plaatse de verwoestende gevolgen van het conflict voor de geestelijke gezondheid van de Jemenitische bevolking. We waarschuwen voor de immense behoefte aan psychosociale zorg, het gebrek aan bestaande diensten en het gebrek aan kennis over geestelijke gezondheid bij de bevolking.

Toegang tot geestelijke gezondheidszorg zeer beperkt

In de stad Hajjah, in het noordwesten van het land, maakt geestelijke gezondheidszorg intrinsiek deel uit van onze medische projecten. Onder meer in het ziekenhuis van Al-Gamhouri bieden we psychosociale en psychiatrische ondersteuning. Volgens de autoriteiten hebben meer dan 9.000 patiënten in en rond Hajjah geestelijke gezondheidszorg nodig. Maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger, ook al omdat de toegang tot geestelijke gezondheidszorg zeer beperkt is: patiënten moeten soms meer dan 100 kilometer naar ons ziekenhuis reizen om toegang tot de diensten te krijgen.

Hamdan with his son Hashid speaking to psychologist Rasmia Ali Mohammed at the mental health clinic supported by MSF at Al-Gamhouri Hospital in Hajjah, Yemen.
Hamdan is met zijn zoon Hashid in gesprek met  onze psychologe Rasmia Ali Mohammed in het Al-Gamhouriziekenhuis in Hajjah, Jemen. © Nasir Ghafoor, september 2021.

Patiënten zoeken vaak te laat hulp

"De oorlog duurt hier nu al zeven jaar, de bevolking van Hajjah is gewend om geconfronteerd te worden met een extreem niveau van geweld. De mensen hier zijn zeer veerkrachtig en zijn in zekere mate gewoon om in zeer barre omstandigheden te leven”, stelt Antonella Pozzi die onze geestelijke gezondheidszorg In Hajjah coördineert. “Ze zoeken alleen psychologische of psychosociale hulp wanneer zij zeer depressief zijn, hun geestelijke gezondheid aanzienlijk verslechtert, of wanneer zij een bedreiging dreigen te worden voor de mensen om hen heen.”

te veel patiënten in zeer ernstige toestand

Van de patiënten die wij zien voor geestelijke gezondheidszorg, is 45% ernstig getroffen. Dat aantal is zeer hoog. “Wereldwijd mag het aantal ernstige gevallen van geestelijke gezondheid niet hoger zijn dan 5,1% van het totaal aantal gevallen, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie in 2019 heeft bepaald", aldus Pozzi. Het is van essentieel belang dat de psychosociale zorg en de geestelijke gezondheidszorg systematisch worden geïntegreerd in de medische diensten.